Loto premijer

Kada bi neobavešteni stranci umeli da čitaju (ne i da razumeju, to je prosto nemoguće) ovdašnje tabloide, sigurno bi pomislili da su nekim čudom zalutali u državu za koju ni sanjali nisu da je posle SAD i Rusije najvažnija na svetu. 

Drugačije sebi ne bi mogli da objasne to što predsednike dveju najmoćnijih zemalja sveta, Donalda Trampa i Vladimira Putina, u životu ništa više ne interesuje od toga ko će od sredine juna biti Vučić umesto Aleksandra Vučića. I pritom Tramp ne krije, već preko najbližih saradnika srpskim tabloidima javlja, da bi rado na mestu premijera Srbije video Zoranu Mihajlović, Dušana Vujovića ili Anu Brnabić. A onda, drugi tabloid saznaje da to nije samo Trampova želja, već da to isto hoće i CIA. Istovremeno, dobro obavešteni izvori iz Kremlja otkrivaju da Putin ne može da spava dok na čelo srpske vlade ne dođu provereni proruski kadrovi, Ivica Dačić ili Nikola Selaković. 

Izgleda da jedino još Vučić ne može da se odluči koga će postaviti za premijera, kada 31. maja Tomislava Nikolića isprati u penziju, ali je bar krug suzio na „dva, tri imena“. Eh, da su novinari bili snalažljiviji, možda su mogli da otkriju i ko je još u konkurenciji. Evo i kako. 

„Da li su među kandidatima Zorana, Vujović i Selaković. I da li je Ana tu?“

„Dva jesu, dva nisu.“
„A da li su Nebojša iz Beograda, Ivica i Zorana? I da li je Ana još tu?“

„Jedno jeste, a tri nisu.“

„Hm, Selaković, Nebojša, Vujović i Ivica?“

To je, znate, onaj sistem kao u TV Slagalici - tref, tref, karo, pik. I posle šest-sedam pitanja i odgovora videlo bi se ko je otpao sa ovog spiska. Osim ako možda ne postoji i neki favorit iz senke, Aleksandar Vulin, na primer. 

Mada, nekako mi se čini da je zapravo sasvim svejedno ko će formalno biti premijer, jer taj sigurno neće da zvoca novom predsedniku. Pa zna on da se Vučić i kandidovao za predsednika da mu taj neko ne bi zvocao kao premijeru. Zato i predlažem da se novi premijer izvuče iz loto bubnja. Jednostavno se imena svih kandidata upišu na papiriće, oni ubace u kuglice, one u bubanj i onda javno, u direktnom TV prenosu, izvuče se - premijer. A još ako bi građani, kao u pravom loto izvlačenju, mogli da se klade, država bi još i zaradila, a svi znamo koliko Vučić voli suficit u budžetu. 

Elem, dok čekamo premijera, saznali smo da u noći između 24. i 25. aprila u Beogradu, ove godine, nije bilo nikakvog rušenja. Jednostavno, nije bilo ni potrebe. Sve što je po nečijem mišljenju trebalo da se sruši, srušeno je u Savamali 12 meseci ranije. Uključujući i pravnu državu. 

Slava joj. 

I dok javnost bezuspešno od nadležnih traži da otkriju fantome koji su rušili, a naročito one koji su bez fantomki naredili rušenje, vlast ima preča posla. Ona bi da gradi. Ma, u redu. Jasno je većini da je vuk davno pojeo magarca, da ovde koza čuva kupus i da nikome u vlasti nije stalo da istina ispliva na površinu Beograda na vodi. Ali, malo ko je, ipak, očekivao da će čelni ljudi Beograda na vodi baš 24. april izabrati da saopšte da su za glavnog izvođača za novu stambenu zgradu, BW Vista, izabrali „jednu od najvećih građevinskih kompanija u Srbiji“, Štrabag Beograd. Iako ne kriju da je Štrabag Beograd „deo međunarodne grupe“, nigde se ne potencira da je stopostotni vlasnik te „domaće“ firme iz – Austrije, Štrabag AG. I treba li bolji dokaz za tvrdnju da će na ovom „projektu veka od nacionalnog značaja“ biti angažovana domaća građevinska operativa? Možda, doduše i hoće. Ali kao podizvođači, koji će morati da se zadovolje mrvicama. Kao i na većini drugih projekata koje finansira srpska država. 

Ako se neko još bilo čemu čudi, trebalo bi da konačno shvati kako ovde stvari funkcionišu. I da vlast igra na kratko pamćenje. S razlogom. Jer, ko se još seća da je onomad lokalna vlast umesto lekara specijaliste za predsednika Nadzornog odbora Apoteke Kragujevac imenovala specijalistu za klimatizaciju i grejanje? I istog dana, čisto da se vidi da je u pitanju sistem, a ne greška, za člana Upravnog odbora Narodnog muzeja u Kragujevcu imenovala specijalnog auto-mehaničara? A da li vam je to zvučalo manje verovatno nego da Nebojša Stefanović bude novi premijer? 

Milan Ćulibrk
Kolumna za nedeljnik NIN

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: