Mačka pod šljemom

U potrazi za izgubljenom predsjednicom bili smo bolje sreće na Pixsellu koji je, hvala Bogu, uslikao Kolindu Grabar-Kitarović živu i zdravu! Doduše u nesvakidašnjoj pozi, kako sama sebe snima s vojničkim šljemom na glavi! Selfie sa šljemom hrvatske predsjednice na vojnom poligonu rta Kamenjaka u Premanturi 

Da joj se nešto nije dogodilo, već su se zabrinuli obožavatelji hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja ovih dana neuobičajeno dugo izbiva iz javnosti.

Gdje je nestala predsjednica koja je bila »spremna ući u Vladu i lupiti, ako treba, šakom po stolu, ući u svako važno ministarstvo i otvarati sve važne teme«, zašto je nevidljiva ona koja je sebe nekada vidjela kao »sponu između naroda i izvršne vlasti«, dok država puca po svim šavovima zbog Agrokora? Ni vječno zadužena za praćenje Hina ne zna ništa više o predsjednici od šturog priopćenja kako se sastala s mađarskim predsjednikom Janosom Aderom, netom nakon što je dotični 10. travnja potpisao zakon kojim Viktor Orban iz Mađarske protjeruje CEU, Srednjoeuropsko sveučilište, protiv čega su protestirali ugledni svjetski intelektualci.

U potrazi za izgubljenom predsjednicom bili smo bolje sreće na Pixsellu koji je, hvala Bogu, uslikao Kolindu Grabar-Kitarović živu i zdravu! Doduše u nesvakidašnjoj pozi, kako sama sebe snima s vojničkim šljemom na glavi! Selfie sa šljemom hrvatske predsjednice na vojnom poligonu rta Kamenjaka u Premanturi vjerojatno bi bio foto atrakcija domaćim medijima da se ne boje tipfelera koji bi ga mogao pretvoriti u šljam.

Koliko jedno slovo, jedan glas mogu biti opasni, a cijeli jezik ubojit, upro se objasniti u svojoj Uskršnjoj poruci kardinal Josip Bozanić poručivši kako je »udar na hrvatski jezik priprema za političke i vojne osvajačke pohode«. Lingvistika kao logistika u pripremi novih ratova!? Je li poslanicu nadbiskupu zagrebačkom možda pisao strateg vučjeg čopora Davor Domazet Lošo, u ovom trenutku nije poznato, ali predsjednica ju je očigledno shvatila ozbiljno te se ušljemirala kako joj na glavu ne bi pali projektili smrtonosnih riječi k(h)rvoločnih novinara i književnika.

Oni su ovog Uskrsa za Uzoritog najpogubnija apokalipsa koja prijeti nestanku Hrvata i Hrvatske, a ne privatizacijska pljačka i Agrokor koje, kao dio grijeha struktura, prošlih i ovodobnih, niti ne spominje. A za blagajnice, opljačkane i sirotinju neka se pobrine u Godini svog ozračja sveti Josip, nebeski zaštitnik naše domovine.

Hoće li se dotični pobrinuti i za radnike Borova bez plaća, kad već neće vlasnica, država koja kombinatu duguje stotinjak milijuna kuna ili će to ovisiti o »materinskom jeziku po kojem nam Bog objavljuje svoju blizinu i radost novog života«? Ili će im milostinju ipak kršćanski udijeliti stečajni upravitelj RH i consigliere obitelji Todorić Andrej Plenković oduševljen samim sobom kako je uspio kataklizmu Agrokora prikazati kao vlastito uskrsnuće?

»Ljubak je maskirni šljem/Misli se isto o svem,/Bio ti Srb il’ Hrvat, Mis’o pod šljem mora stat./Šljem, šljem, šljem,/Pohan je mozak u njem…«

Branko Mijić
Kolumna za Novi list

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: