"Makedonski scenario" u podsvesti srpske vlasti

Mnogo puta tokom predizborne kampanje predstavnici vlasti govorili su kako neće dozvoliti da se u Srbiji dogodi "makedonski scenario".

Poslednja dva meseca u Makedoniji protestuju pristalice vladajuće stranke, a u Srbiji su, s druge strane, na ulice izašli građani koji su protiv vlasti.

Nakon izbora, u Makedoniji je bivša vlast izgubila većinu, ali opoziciji koja većinu ima, ne dozovoljava da formira vladu.

U Srbiji je pak vlast i na izborima potvrdila svoju nadmoć.

Gde onda mediji bliski vlasti vide paralelu između Makedonije i Srbije, naročito nakon jučerašnjeg incidenta u Sobranju?

Nema paralele, izričit je novinar Teofil Pančić. Zato veruje da sintagma "makedonski scenario" otkriva šta je u podsvesti srpske vlasti.

„Apsolutno ne znam kako su to beogradski vlastodršci povezali sa situacijom u Skoplju. Stalno ukazivanje na makedonski scenario i na paralele gde ih uopšte nema, meni ukazuje da tu radi podsvest kod onih koji to tako prave. Meni se čini da oni sebe zamišljaju, jednog dana, u sličnoj situaciji, i da će oni, kada izgube većinu, a znate, svako jednom izgubi većinu, neka je najbolji na svetu, da bi oni postupali slično kao što sada postupa u Makedoniji onaj deo političkog faktora koji sada, po svojoj prilici neminovno gubi vlast“, kaže Pančić, novinar Vremena.

Vlast u Srbiji, preko svojih medija, ocenjuje novinar Slobodan Georgiev, pokušava da nam sukob između dve političke opcije u Makedoniji predstavi kao sukob iniciran spolja, a koji prozrokuju strane službe čime nam, tvrdi, vlast šalje poruku.

Da se svi malo primirimo i utišamo, da se neki kritički glasovi koji postoje stave u stranu, jer na kraju dana, kao građani Srbije trebalo bi da se brinemo o tome šta će biti sa Srbijom, a ne baš šta radi naša Vlada“, kaže Slobodan Georgiev, novinar BIRN-a.

Šta je radila makedonska vlada saznalo se kada su objavljeni prisluškivani razgovori premijera Nikole Gruevskog i članova njegove Vlade, po njih i te kako kompromitujući. Georgiev veruje da se tog "makedonskog scenarija" pribojava i vlast u Beogradu.

Izvor: N1

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: