Milan Ćulibrk: Stefanović ostaje fantom dok se slučaj ne razreši

Glavni urednik NIN-a Milan Ćulibrk rekao je da je za njega očekivana odluka Apelacionog suda u Beogradu da NIN nije kriv za tekst "Nebojša Stefanović: Glavni fantom iz Savamale", jer se taj nedeljnik nije ogrešio o pravila profesije i da i dalje od nadležnih traži da se taj slučaj razreši.

"Za nas ministar policije Nebojša Stefanović i dalje ostaje fantom iz Savamale, sve dok se taj slučaj ne razreši", rekao je Ćulibrk.

On napominje da se interna kontrola Ministarstva unutrašnjih poslova nije bavila slučajem Savamala, što je uslov za okončanje predistražnog postupka, koji ni posle godinu dana nije završen.

"Još nije utvrđeno ni ko je rušio objekte u Savamali, ni ko je naredio da se taj slučaj ne istražuje", rekao je Ćulibrk.

Dodao je da je što se tiče redakcije NIN-a, presuda Apelacionog suda u Beogradu očekivan, ali da se po svemu što se dešavalo u tom slučaju moglo očekivati da će predmet biti vraćen na prvostepeno odlučivanje.

"Mi bismo na bilo kom sudskom postupku u Srbiji ili Strazburu dokzali da se nismo ogrešili o pravila profesije. Nastavićemo da pišemo o tom slučaju dok se ne utvrde sve činjenice", rekao je Ćulibrk.

Predsednica Undruženja novinara Srbije (UNS) Ljiljana Smajlović ocenila je da je dobra vest za Srbiju to što je apelacioni sud preinačio presudu kojom je ministar policije Nebojša Stefanović dobio spor protiv NIN-a i pravosnažno odbio tužbeni zahtev za isplatu materijalne odštete zbog teksta "Fantom iz Savamale".

"To je dobra vest za Srbiju. Posebno mi se dopada što je sud podsetio ministra da je pre tužbe mogao da iskoristi svoje pravo da odgovori NIN-u", rekla je Smajlović za portal komentarpress.net. Odluku suda pozdravio je i novinar lista "Danas" Zoran Panović i dodao da će doprineti poboljšanju medijske situacije u Srbiji.

"Političari ne treba da se ljute na medije. U SNS treba da se presaberu, kad su mediji u pitanju. Vučić bi komotno vladao i da je situacija s medijima mnogo fleksibilnija. Događa se nepotreban medijski presing. Nije pozitivno što je Stefanović tužio kolege novinare - u tom smislu moram da citiram Vojislava Koštunicu koji je rekao: 'Mediji su ili slobodni ili nisu, nema ništa između'", naveo je Panović.

U tekstu "Nebojša Stefanović, glavni fantom iz Savamale" navodi se: "Rušenje u Savamali uključivalo je više različitih struktura: državne i nedržavne i više nivoa vlasti po vertikali. Otuda je odgovornost gradskog vrha nesporna. Jedino što nije dovoljna. Jer takav posao nije bio moguć bez znanja i pomoći ministra policije".

Ministar je na suđenju rekao da su mu povređeni profesionalni i lični ugled i čast, dok su Sandra Petrušić i Milan Ćulibrk rekli da nijednom rečju u tekstu nisu tvrdili da je Stefanović rušio objekte u Hercegovačkoj ulici u Beogradu, već su govorili o njegovoj političkoj odgovornosti kao personifikaciji prvog čoveka policije.

Apelacioni sud u Beogradu preinačio je prvostepenu presudu Višeg suda kojom je NIN bio obavezan da isplati Stefanoviću 300.000 dinara zbog povrede ugleda i časti u tekstu "Nebojša Stefanović: Glavni fantom iz Savamale".

Izvor: Beta

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: