Mladi su u pravu

Odgovarajući na pitanje Danasa da li smatra da protesti mladih mogu da dovedu do bilo kakvih promena u državi ukoliko se aktivno ne uključe i neke opozicione stranke, profesorka Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Dubravka Stojanović kaže da "sam suviše staromodna, pa ne razumem proteste bez organizacije, vođstva, jasnih političkih vrednosti, ali ovo je nova generacija i sigurno je u pravu". "Ono što ih drži je snažan osećaj da ovo ne valja. To je dovoljno jako", ističe naša sagovornica.

Uglavnom smo saglasni sa sa zahtevima studenata  koji su objavljeni u ponedeljak, posebno sa prvom grupom zahteva koja se tiče prestanka diktature Aleksandra Vučića. Što se tiče zahteva u vezi sa socijalnim i ekonomskim pravima, mislimo da su preširoki, ne previše realni i da bi bilo bolje da se energija protesta usmeri na prvu grupu zahteva, navodi za Danas Luka Višnjić, student Fakulteta političkih nauka i jedan od pokretača nedavno pokrenute "peticije za odbranu akademske čestitosti", upitan da li se pokretači te inicijative slažu sa najnovijim zahtevima demonstranata.

Nedim Sejdinović, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine, ocenjuje za Danas da su zahtevi demonstranata dobri, iako bi, možda, neke od njih trebalo malo drugačije formulisati, kao i da ti zahtevi "predstavljaju snažnu poruku mladih ljudi da žele da žive u normalnoj i civilizovanoj državi, a ne u rijaliti programu, ohlokratiji u kojoj su sve vrednosti okrenute natraške, gde vladaju ignorancija i surovost".

- Osnovni je međutim problem ko će te zahteve i kako sprovesti. Ova vlast ili slična njoj to sigurno neće uraditi. Moje mišljenje je da bi zahtev trebalo proširiti, odnosno da treba tražiti formiranje koncentracione, prelazne vlade koja će u oročenom periodu organizovati slobodne, demokratske i fer izbore, i to na svim nivoima, uključujući tu i nove predsedničke izbore. Postoji,  naime,  bezbroj dokaza da su ovi izbori bili u potpunosti neregularni, kao verovatno i oni prethodni, i da mnogi za to moraju da odgovaraju, jer je očigledno u pitanju organizovani zločinački poduhvat.  Važan je glas protiv partokratije, koja je strašna boljka našeg društva, i jasno je da mnoge partije koje su još uvek prisutne na našoj sceni treba da odu u političku prošlost, a pogotovo one koji su izdale sve principe saradnjom sa SNS. Međutim, ne treba da to preraste u gadljivost prema strankama uopšte, jer neko mora da sprovodi neke programe, neko mora na kraju krajeve i te zahteve da realizuje. A to jesu stranke, sviđalo se to nekome ili ne, smatra on.

Sejdinović napominje da je "opasna demagogija da stranke kao takve nisu potrebne".

Izvor: Danas 

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: