Nepodnošljiva lakoća proseravanja

Danas je vrlo šik biti "protiv" Vučića. Baš. Juče je bilo šik biti "protiv" Tadića, prekjuče je, opet, bilo "in" biti "protiv" Miloševića. Ali viđi sad vraga su sedam binjišah: kako objasniti činjenicu da je većina onih koji su bili protiv Miloševića i Tadića - a sada su "protiv" Vučića - isto tako bila "protiv" Zorana Đinđića, čoveka koji je učinio prvi korak ka razgradnji mentalnog sklopa (zajedničkog obema Srbijama) koji prosto vapi za voždovima i neprestano očekuje dolazak čudotvorca koji se pojavljuje niotkuda i rešava stvar.

Da bih pojasnio šta je pisac hteo da kaže, poslužiću se citatom "iz" jednog gnevnog podfamoznog komentara. "Bas, kad ti se neke mamurne misli srede" - piše komentator - "biće te sramota šta si napisao". Jedno je sigurno, da porediti mahnito ponašanje AV i civilizovani pristup SJ (Saše Jankovića) nije na mestu. Velika je razlika i u tome što AV priča bajke a radi sve naopako od onoga što bi SJ, sprovodeći deklarativno isti put u EU kao i AV, stvarno pošteno odrađivao!

Ostavimo po strani što nikada nisam poredio Vučićevo i Jankovićevo "ponašanje", ostavimo po strani i to što uopšte ne sumnjam da bi Janković pošteno "odrađivao" šta god da je radio, pa se odajmo političkoj fantastici i zamislimo da je na prezidencijalnim izborima pobedio Saša Janković, zamislimo, nadalje, da Vučić nije izvršio harakiri, da je priznao pobedu i da je Janković na kraju zaseo u prezidencijalni konak.

Gorecitirani komentator bezbeli bi očekivao da će dan posle prezidencijalne inauguracija Srbijom poteći med i mleko, ja sam, međutim, skloniji pretpostavci da bi Srbijom, ako ne baš reka krvi, momentalno potekla bujica najnižih strasti pomešanih sa fekalijama i da bi se ta bujica sručila - ne na komentatorovu - nego na Jankovićevu glavu, a Janković, pritom, ne bi imao na raspolaganju ni jedan jedini mehanizam da tu bujicu zaustavi a kamoli da - kako je u kampanji obećavao - poradi na preobražaju Srbije iz mačijeg jebališta u pravnu i uređenu državu.

Hajde da u fantastici odemo i korak dalje i zamislimo da je Janković umesto na prezidencijalnim pobedio na parlamentarnim izborima i time postao "vlastan" da formira vladu. Da li bi u tom slučaju Srbijom potekli med i mleko? Bi Crven Ban. Nemajući nikakvu stranačku organizaciju, a imajući vrlo maglovite ideje o tome šta da radi, Janković bi u roku od tri dana postao lak plen ekipe prevejanih lopuža, hohštaplera i muljatora - takvi su i mnogo otresitijeg Đinđića uspevali da obrlate - i sve bi se nastavilo po starom, s tim što bi citirani komentator okrenuo ćurak naopako i bio odlučno "protiv" Jankovića.

Svetislav Basara
Kolumna za dnevni list Danas

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: