Nina Hasanbegović

Ponižavajuća i porazna reakcija nadležnog ministarstva, koja predstavlja još jedan nemili dokaz da vladajuća ekipa nema hrabrosti i elementarne odlučnosti za obranu dosegnutih civilizacijskih standarda, zato je u ovom slučaju poslužila kao pucanj iz startnog pištolja. Hajka može započeti!

Ono što se preksinoć dogodilo u i oko splitskog HNK-a predstavlja još jednu potvrdu da Hrvatska, nerealizana i neuspješna članica Europske unije, ubrzano grabi u zagrljaj Putinove Rusije, Orbanove Mađarske, Poljske Jarosława Kaczyskog, Erdoganove Turske i Vučićeve Srbije. Putin gazi nevladine organizacije i opoziciju, Orban Soroševo sveučilište, a u Plenkovićevoj Hrvatskoj žele zabranjivati kazališne predstave.

Razularena svjetina maltretirala je građane koji su u splitski HNK došli pogledati »bogohulnu« i »gnjusnu« predstavu Olivera Frljića »Naše nasilje i vaše nasilje«, a koja se igrala u sklopu Marulićevih dana, uzvikujući im da su »jugoslavenska govna«, »vještice«, »udbaška govna«, »cigani« i »sotone«. Nasilnici su rezolutno zahtijevali hapšenje Olivera Frljića i, zanimljivo, vraćanje Zlatka Hasanbegovića u fotelju ministra kulture.

Nastrani prosvjed kulminirao je kada su »prosvjednici« ušli u samu dvoranu pokušavajući sabotirati predstavu. No, u trenutku kada su se i u dvorani stali derati i pjevati, gledatelji su ih zaglušili pjesmom »Kad bi svi ljudi na svijetu« Arsena Dedića, a potom su ih specijalci izbacili iz HNK.

Još jedan križarski pohod na Frljića i njegovu umjetnost uslijedio je nakon sramotnog subotnjeg priopćenja Ministarstva kulture, koje je povodom ovogodišnjeg programa Marulićevih dana, na kojem je i Frljićeva predstava »Naše nasilje i vaše nasilje«, smatralo potrebnim naglasiti kako je »pri stvaranju i izvedbama umjetničkih djela potrebno imati na umu vjerske i nacionalne osjećaje, kao i osnovna ljudska prava svakog pojedinca i društvene skupine«.

Prije ministarstva Nine Obuljen o Frljićevoj se predstavi, uz dvije huškačke stranke, Hrast i HSP, oglasila i Splitsko-makarska nadbiskupija, tvrdeći da se u ovom slučaju »kultura zaodijeva u ruho nepristojne provokacije«, »iako se zna da je već izazvala osude domaće i međunarodne javnosti zbog svoga blasfemičnog sadržaja«.

Ali tek šokantna reakcija Ministarstva kulture – koja ujedno predstavlja i jedno od najsramotnijih očitovanja koja su dosad stigla iz Plenkovićeve Vlade – omogućila je i potaknula erupciju mržnje i zaglušujuće pozive na cenzuru u Splitu.

Jer tek u trenutku kada je nadležno ministarstvo, na čelu s ministricom Obuljen, slobodi umjetničkog stvaralaštva i umjetničkom integritetu kukavički pretpostavilo »vjerske i nacionalne osjećaje«, otvoren je put harangi.

Ponižavajuća i porazna reakcija nadležnog ministarstva, koja predstavlja još jedan nemili dokaz da vladajuća ekipa nema hrabrosti i elementarne odlučnosti za obranu dosegnutih civilizacijskih standarda, zato je u ovom slučaju poslužila kao pucanj iz startnog pištolja.

Hajka može započeti!

Denis Romac
Kolumna za Novi list

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: