NIS eksploatiše naftu nedozvoljenom metodom

NIS u Srbiji eksploatiše domaća naftna polja metodom koja u svetu nije dozvoljena, pa preti realna opasnost da Srbija za nekoliko godina ostane bez zaliha nafte.

Reč je o takozvanom frakturiranju, sistemu koji primenjuje "Gaspromnjeft". To podrazumeva da se u bušotine ubacuju pumpe kojima se naglo diže pritisak, kako bi se izbacila veća količina nafte. Zato su domaća izvorišta gotovo na izdisaju i postoji opasnost da već 2021. godine Srbija ostane bez milion tona sopstvene proizvodnje nafte, što je

trećina od ukupne potrošnje na srpskom tržištu.

Ove tvrdnje je za Blic potvrdila grupa otpuštenih inženjera NIS-a: „Na taj način gubimo naftu, ona dospeva u vodotokove, koje zagađuje, zbog čega je ova metoda zabranjena u svim zemljama koje imaju ležišta nafte. Umesto odgovora države mi smo od Kirila Kravčenka, bivšeg direktora, dobili otkaz“, navodi jedan od njih s kojim je Blic razgovarao.

Iz NIS-a, s druge strane, kažu da su oni društveno odgovorna kompanija koja sve svoje aktivnosti izvodi u skladu sa definisanim standardima.

„U oblasti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, NIS sve izvodi uz strogo poštovanje propisanih uslova i u skladu s najvišim ekološkim standardima i pravilima koja regulišu oblast bezbednosti na radu. NIS u Srbiji poseduje više od 50 naftnih i gasnih polja, a ukupni ostvareni obim proizvodnje nafte i gasa u 2016. godini, uključujući i Angolu, iznosio je 1,46 miliona uslovnih tona“, stoji u odgovoru NIS-a.

Izvor: N1

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: