Novosadski i beogradski studenti usaglasili listu zahteva

Studenti Univerziteta u Novom Sadu i studenti Beogradskog univerziteta, koji protestuju u okviru serije protesta pod nazivom "Protesti protiv diktature", usaglasili su svoje zahteve.

Novosadski studenti formirali su predlog zahteva koji su prihvatili i studenti iz Beograda. 

Studenti predlažu da protesti traju do smene članova RIK zbog nepoštovanja odluka Ustavnog suda, zatim razrešenje Maje Gojković zbog blokade rada Narodne skupštine.

Oni predlažu i zahtev za smenu direktora RTS i urednika Informativnog programa RTS, zbog režimskog izveštavanja i neravnomerne zastupljenosti kandidata, kao i smenu članova REM, zbog nereagovanja na više stotina prekršaja i prijava.

Tom spisku, studenti Beogradskog univerziteta dodali su još jedan zahtev - traže reviziju tj. sređivanje birčkog spiska u cilju utvrđivanja tačnog broja birača i nakon toga uvođenje elektronskog glasanja uz jasnu zaštitu od manipulacije.

Studenti su naveli da će ukoliko se ne ispune zahtevi tražiti vanredne parlamentarne izbore i da će protesti trajati do ispunjenja zahteva.

Studentski pokret Novi Sad objavio je na mrežama da podržava sve iznete zahteve:

"Mi podržavamo iznete zahteve i aktivno ćemo raditi na njima ali zbog ozbiljnosti trenutne situacije, a uoči protesta vojnog i poliicijskog sindikata te radnika Goše kao i svih drugih radnika i zaposlenih koje ovim putem pozivamo da nam se pridruže, Studentski pokret Novi Sad odlučio je da zaoštri zahteve: Mi pre svega tražimo kompletnu smenu vlasti i oslobađanje medija od partijske kontrole, obustavu sprovođenja mera štednji kroz plate i penzije te svako dalje ugrožavanje socio-ekonomskih uslova. Ovo zahtevamo jer problem ne vidimo samo u trenutnoj vlasti nego u celokupnom ekonomskom sistemu koji ova vlast podržava".

Mladi su se okupili na protestima i u Nišu, Zrenjaninu, Novom Pazaru, Kragujevcu, Subotici, Kraljevu, Boru, Leskovcu, Vranju, Čačku...


Izvor: N1

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: