Pokret Protiv diktature: Gde je Orbović kad radnici gladuju?

Pokret “Protiv diktature” poručio je predsedniku Saveza samostalvih sindikata (SSSS) Ljubisavu Orboviću, da ne prisvaja proteste koji su organizovani 2014. protiv Zakona o radu.

Povodom Orbovićeve izjave o građanskim protestima koji se od 2. aprila odvijaju u Srbiji, u kojoj je rekao da nije bilo podrške studenata kada je usvajan Zakon o radu, pokret “Protiv diktature” je u pisanom saopštenju obavestio predsednika SSSS-a da su brojni studenti tada bili direktnouključeni u borbu protiv Zakona o radu, te da su bili u prvim redovima na tadašnjem velikom protestu.

“To potvrđuje i naša upoznatost sa nekim detaljima tog protesta - na primer onim da je Orbović neposredno nakon održanog govora - umesto da sa radnicima i radnicama krene u protestnu šetnju - do Vlade otišao službenim kolima. Podsećamo da su upravo studenti bili zatečeni i mlakošću Orbovićevog sindikata u borbi protiv tog zakona i pasivnošću Orbovića kada je streljan socijalni dijalog”, navodi se u saopštenju.

Stoga pitaju gde je bio Orbović prošlog Prvog maja; gde se nalazio kada su policijski, vojni i prosvetni sindikati pretprošle subote protestovali protiv strašnih uslova rada; gde se Orbović nalazi kada radnice Foreksa štrajkuju i u kojoj rupi se krije kada radnici Geoksa prolaze kroz sistematske torture?

“Ukoliko nastavi sa ovakvim nivoom servilnosti prema vlastima, Orbović će ostati bez sindikalnog članstva - jer sindikati su tamo gde su radnici, a radnici su ovih dana sa studentima. Stoga pozivamo gospodina Orbovića da promeni smer delovanja, dok u isto vreme pozivamo članstvo njegovog sindikata, ostale sindikate kao i pojedince da zajednički radimo na sprečavanju daljih izmena Zakona o radu u skladu sa preporukama Bele knjige stranih investitora - umesto da, kao Orbović, sastančimo iz udobne fotelje dok radnici i radnice nemaju za hleb”, poručuje se u saopštenju pokreta “Protiv diktature”.

Izvor: N1

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: