Protest naučnika u Srbiji: Marš za nauku, ne marš nauci

Naučnici Srbije i građani okupili su se ispred zgrade Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) u centru Beograda, protestujući zbog malih izdvajanja za nauku. Oko 19.45 završili su ispred Doma Narodne skupštine protesnu šetnju centralnim gradskim ulicama, a studenti koji su bili s njima su najavili da će se sutra ponovo okupiti na istom mestu.

Naučnici su se na ovaj način pridružili protestu koji se istovremeno održava u više od 500 gradova u svetu.

Okupljeni su nosili transparente "Marš za nauku, a ne marš nauko", "Marš znanja, a ne marš znanju", "Znanjem protiv diktature".

"Marš za nauku" podržala je i grupa učesnika protesta "Protiv diktature", pa su svi zajedno prošetali do Ministarstva prosvete.

Jedna od učesnica marša, Jelena Repajić s Filozofskog fakulteta, rekla je novinarima da su u Srbiji najmanja izdvajanja za nauku u Evropi.

Repajić je navela da je zbog malih izdvajanja i zabrane zapošljavanja nemoguće angažovati mlade istraživače koji su zbog toga primorani da napuste Srbiju ili da se snalaze na druge načine.

Repajić je rekla da nemaju podršku resornog ministarstva i najavila prostestnu šetnju do Muzeja Nikole Tesle i Vlade Srbije.

I u Novom Sadu građani u šetnji

Oko hiljadu Novosađana okupilo se večeras u 18 sati ponovo na Trgu Republike u centru grada na 14. protestu Protiv diktature, nakon višednevne pauze zbog loših vremenskih prilika.

Učesnici protesta nosili su transparetne "Samo straha treba da se bojimo" i "Ne budi kukavica i preziri kukavice".

U fokusu današnjeg, a kako je najavljeno i sutrašnjeg protesta, su radnička prava i loš položaj prosvete i obrazovanja u Srbiji.

Najavljeno je da će protesti biti nastavljeni sutra na istom mestu u isto vreme, a govoriće predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine Dušan Kokot.

Ovim povodom deljeni su i flajeri koji najavljuju da je "I prosveta protiv diktature", a podseća se da su do sada proteste podržali "Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Forum beogradskih osnovnih škola".

Predstavnik Studentskog pokreta Novi Sad Miran Pogačar, na samom početku protesta poslao je poruku podrške i za današnji "Marš za nauku", i dodao da se marš održava u oko 40 zemalja, te da je važno što će se pridužiti i protestu Protiv diktature zbog toga što bez obrazovanja i nauke nema prosperiteta u društvu.

"Poruka marša je da pametniji ne popušta, i zato mi nećemo popustiti, već ćemo se boriti danas, sutra i svaki drugi dan", rekao je Pogačar.

On je kazao da je činjenica da su sindikati prosvete podržali proteste "pokazatelj da sindikati polako počinju da se pridružuju borbi", ali da bi trebalo to da čine što više i masovnije, i da je "ovo tek početak".

"Neki ljudi se boje, ali ne bi trebalo, jer jednom kada zajedno izadju u javnost i kada ih ona podrži, više niko neće smeti da ih ponižava i zastrašuje", dodao je Pogačar.

Učesnicima protesta i šetnje deljeni su primerci dnevnih novina Danas, a viđene su zastave Srbije, Studentskog pokreta Novi Sad, kao i crvene zastave.

Kolona prolazi kroz sam centar grada uzvikujući "Padni mi na grudi, Nebojša", "Dole vlast"...

Nišlije najavljuju: Protestovaćemo i dalje

Oko 200 Nišlija učestvovalo je u protestu "Protiv diktature" i protestnoj šetnji centralnim niškim ulicama.

Uz zvuke pištaljki, vuvuzela i bubnjeva prošli su centralnim gradskim ulicama do Pravnog i Ekonomskog fakulteta, a potom otišli do Gradske kuće, povremeno simulirajući padanje u nesvest uz skandiranje "Onesvesti se".

Među učesnicima protesta i ove večeri bilo je najviše studenata, ali su im se pridružili i prosvetni radnici, bivši radnici propalih niških firmi i pojedini profesori Niškog univerziteta.

Najuporniji od njih najavili su da će protestovati sve dok se stanje u Srbiji i Nišu ne počne bitno menjati na bolje.

Oni su najavili i da će se sutra pridružiti kolegama iz Beograda i Novog Sada i ukazaće na težak položaj prosvetnih radnika.

Večerašnji protest Protiv diktature bio je 17. po redu u Nišu.

Za sutra u 18 časova najavljeno je novo okupljanje na Trgu kralja Milana.

Prvi protest "Protiv diktature" organizovan je 3. aprila, po završetku predsedničkih izbora na kojima je pobedio Aleksandar Vučić.

Izvor: N1

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: