Protest u Parizu zbog Le Pen, policija bacila suzavac

Demonstranti nezadovoljni zbog toga što je, prema izlaznim anketama, ultradesničarski kandidat Marin Le Pen ušla u drugi krug izbora za predsednika Francuske, protestovali su na ulicama Pariza, dok je Le Pen, tvrdeći da vodi u prvom krugu, poručila da se otvara debata o globalizaciji, javlja AP.

Nezadovoljni, uglavnom mladi i ogorčeni ljudi, okupili su se na trgu Bastilja, gde je suzavcem pokušala da ih rastera policija.

Le Pen, koja je u kampanji bila protiv Evorpske unije, za zatvaranje granica i izbacivanje imigranata, je istakla da je njen Nacionalni front "velika alternativa" za francuski narod.

Kako prenosi BBC, prema prvim projekcijama centrista Emanuel Makron je osvojio 23,7 odsto glasova, a Le Pen 21,7 odsto.

Makron je izjavio da je jasno da se okreće nova strana u političkom životu Francuske.

"Francuzi su izrazili želju za promenu. Naša je logika da nastavljamo da budemo zajedno", rekao je Makron Frans presu.

Kandidati u prvom krugu predsedničkih izbora su bili Fransoa Fijon (desnica), Benoa Amon (levica), Emanuel Makron (centrista), Nikola Dipon-Enjan (suverenista), Žan-Lik Melanšon (radikalna levica), Natali Arto (Radnička partija), Marin Le Pen (ekstremna desnica), Fransoa Aselino (evroskeptik), Žak Šeminad, politički veteran koji ne pripada nijednoj stranci, centrista Žan Lasal i radikalni levičar Filip Putu.

Ukupno 66.646 biračkih mesta otvoreno je u 8h a zatvorena su u 20h. Odziv je u 17h bio 69,42 odsto, što je procentni poen manje nego 2012. u to vreme i smatra se velikim.

Do sada nijedan kandidat na predsedničkim izborima u Francuskoj nije izabran u prvom, već u drugom krugu koji će ovog puta biti 7. maja.

Izbore je obezbeđivalo 50.000 policajaca i žandarma kao i 7.000 vojnika.

S obzirom na ovlašćenja, uključujući i ovlašćenje da raspusti Nacionalnu skupštinu, predsednički izbori, koji se održavaju svakih pet godina, jesu za Francusku najvažniji izbori.

Ukoliko se, kako se očekuje, Le Penova i Makron suoče u drugom krugu izbora 7. maja, to će biti vododelnica za Francusku: prvi put u 60 godina postojanja Pete republike u drugom krugu neće biti predstavljene glavne partije levice i desnice. 

Izvor: N1

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: