Protesti pokazuju da je zemlja duboko podeljena

Profesorka Fakulteta političkih nauka Snježana Milivojević izjavila je u Danu uživo televizije N1 da protesti studenata širom Srbije pokazuju da uprkos tome što je Aleksandar Vučić osvojio više od 50 odsto glasova na predsedničkim izborima, u društvu postoje duboke podele.

Studenti su danas formulisali i zahteve protesta, a to su smena članova RIK-a, ratrešenej predsednice parlamenta Maje Gojković, smena direktora RTS-a i urednika Informativnog programa RTS-a, kao i smenu članova REM-a. Tom spisku, studenti Beogradskog univerziteta dodali su još jedan zahtev - reviziju birčkog spiska i elektronsko glasanje.

Snježana Milivojević ocenjuje da su ti zahtevi dobro formulisani i ostvarivi, kao i da ukazuju na potpunu neregularnost izbornog procesa i identifikuju krivce za to u čitavom spletu institucija.

Podseća da su izbori završeni pre dva dana i da u trenutku kada pobednik objavljuje trijumf i da je osvojio više od polovine glasova, što bi trebalo da homogenizuje društvu, mi imamo najveće proteste na ulicama širom zemlje. To, kako kaže, govori da je društvo duboko podeljeno i da izborni rezultat ne odražava očekivanja, odnosno da u prethodnom periodu nije bilo prostora da se iskažu različiti stavovi u javnosti.

Legitimitet izbora je, kako kaže, ozbiljno doveden u sumnju, iako tokom samog izbornog dana nije bilo ozbijnijih nepravilnosti. Gošća N1 ukazuje da je demokratija uznapredovala, i da ne možete svim raspoloživim sredsrvima – uklučujući spin, manipulaciju i korupciju – konstituisati volju većine koja će se koristiti kao batina protiv manjine.

“Mislim da protesti na to i ukazuju - da je izborni rezultat završetak jednog neregularnog procesa, gde rezultat nije mogao biti drugačiji”, ocenila je Milivojević ističući da su izbori u Srbiji pretvoreni u političku igru koja služi zadovoljavanju sujete i političkoj kombinatorici.

Profesorka ističe i da je najnormalnije što su mladi izašli na trg da iznesu svoje mišljenje, jer su svi ostali kanali komunikacije, poput medija ili parlamenta, zatvoreni. Kaže i da je uzdražana reakcija na proteste premijera Srbije i pobednika izbora Aleksandra Vučića dobra, ali dodaje da je “iritira retorika teorije zavere” u izjavi ministra policije Nebojše Stefanovića.

Milivojević kaže i da su pretnje ulicom govor koji se nastavlja na politiku straha, i da koliko za sada vidi – na studentskim protestima se ne zvecka nikakvim konfliktom, već deluju kao istinsko nezadovoljstvo mladog sveta koje ne treba uvoditi u konfliktnu zonu.

Goša Dana uživo primećuje i da se svet menja i da se liberalne politike koje su u poslednje vreme bile u defanzivi pred autoritarnim poplizmom, polako konsoliduju, što pokazuju i slični protesti u drugim zemljama, poput susedne Mađarske.

Izvor: N1

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: