Scenario katastrofe

DŽaba sam prekjuče krečio, protesti su se "radikalizovali", a kakva bi to bila radikalizacija ako se u nju ne bi umešao i vrhovni radikal Vojo Šešelj.

Šta se dogodilo? Kako je došlo do radikalizacije? Na osnovu šturih izveštaja sa "lica mesta", sklopio sam sledeću sliku: demonstranti su se - oglušivši se o moja upozorenja - vratili na mesto petooktobarskog "zločina", pravo pred Dom Narodne skupštine u nameri da "blokiraju parking", što je u režimskim medijima verovatno protumačeno kao atak na ustavom zagarantovano pravo poslanika da se o narodnom ruvu i kruvu vozikaju službenim automobilima.

Među nepravedno blokiranima našao se i Vojo Šešelj, koji se za razliku od ostatka braće po imunitetu nije zadovoljio da "raščišćavanje terena" prepusti bezobzirnosti šofera - kojima svaka čast, sve će to jednog dana biti ministri - nego je, preduzimljiv i (nadasve) hrabar, kakvim ga je Bog sazdao, odlučio da se demonstrantima suprotstavi snagom argumenata, a odranije znamo da su pičkaranje i pištolj najjači Šešeljevi argumenti.

Incident je na svu sreću završen bez žrtava u ljudstvu i materijalu, a neka su zakerala - zasigurno strani plaćenici - primetili da prisutni policaji nisu davali ni pet para na Šešeljevo mlataranje pištoljem koji - ako je verovati zakonu - osim ovlašćenih lica, niko drugi, svejedno što ima urednu dozvolu, ne bi smeo iznositi iz topline doma svog.

Ne mogu a da se ne zapitam, šta bi bilo da je, daleko bilo, vrhovni radikal pripucao i ubio ili ranio nekog demonstranta. E sad, cinik bi rekao da bi u tom slučaju Šešelj uredno platio kaznu za prekršaj javnog reda i mira i potom otišao kući i nastavio po starom i, kako stvari stoje, cinik uopšte ne bi bio daleko od istine.

Teško, naime, da bi se nezavisni srpski kadiluk odvažio da Šešelja izvede pred lice pravde - čovek je pobedio onoliki Haški tribunal, naš kadiluk je za njega sitna riba pljuckavica - a kada bi se nekim fantastičnim slučajem dogodilo da kadiluk vojvodu ipak utamniči s namerom da mu odrapi (uslovnu) kaznu, e, u tom slučaju bi na scenu stupili "patriotski intelektualci" - verovatno istih onih 650 koji su potpisali podršku Vučiću - koji bi peticijom zahtevali da se prestane sa progonom Srba i da se, u tom smislu, Šešelj promptno dearestira.

Slušaj sad 'vamo. Da se gornji katastrofični scenario ne bi - opet daleko bilo - jednoga dana ostvario, "protestantima" toplo preporučujem da u borbi protiv Šešelja odustanu od Šešeljevih sredstava i da - nastavljajući da protestuju - prestanu rasipati energiju koju će mnogo pametnije iskoristiti ukoliko se politički organizuju, pobede na izborima i potom - umesto da se odaju lopovluku i karanju silikonskih kurvi - krenu da prave državu u kojoj će biti mesta i za Šešelja, ali na njegovom pravom mestu - na početku Knez Mihailove, na štandu za prodaju kokardi i šajkača.

Svetislav Basara
Kolumna za dnevni list Danas

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: