Sramno izveštavanje javnog servisa o protestima

Članovi Sindikata "Nezavisnost" Javne medijske ustanove RTS u saopštenju, koje je potpisao glavni poverenik Dragan Milanović Pilac, ukazuju na "sraman" način izveštavanja Televizije Beograd o studentskim i građanskim protestima i zahtevaju ostavku glavnog i odgovornog urednika Informativnog programa RTS Nenada Lj.Stefanovića.

U saopštenju se traži da RTS poštuje profesionalne i etičke kodekse, kao i zakonom predviđene obaveze Javnog servisa na nepristrasno, objektivno i istinito izveštavanje, dok se Stefanovićeva ostavka zahteva iz "moralnih i profesionalnih razloga" 

U slučaju neispunjavanja ovog zahteva, ukazuje se u saopštenju, "od generalnog direktora i predsednika Upravnog odbora RTS zahtevamo pokretanje zakonske procedure za smenu glavnog i odgovornog urednika Informativnog programa Nenada Lj. Stefanovića". 

U saopštenju se traži i smena odgovornog urednika Beogradskog programa Saše Barbulovića, "zbog toga što je iz jedine emisije koja ide uživo na RTS, Beogradske hronike, u vreme održavanja protesta (17:40-18:20) izbacio lutajućeg reportera 04. i 05. aprila da slučajno ne bi javio o protestima". 

"U četvrtak 06. aprila ekipi Beogradske hronike na terenu je naredio da se ni slučajno ne snimi kadar protesta i da kameru okrenu u suprotnom smeru", precizira se u saopštenju. 

Sindikat "Nezavisnost" traži i "vraćanje 10 odsto otetog od zarada zaposlenih u RTS, potpuno protivzakonito, bez ikakvog pravnog osnova". 

U saopštenju Sindikat traži i "sklapanje ugovora na neodređeno vreme sa svih 372 honoraraca koji u RTS rade više godina bez ikakve zaštite iz radnog odnosa" 

"U slučaju neispunjavanja prva tri zahteva, Sindikat RTS 'Nezavisnost' pokrenuće potpisivanje Peticije u svim gradovima Srbije kojom ćemo tražiti da se oni pod hitno ispune", navodi se u saopštenju Sindikata, koji je kao rok za ispunjenje zahteva postavio 20. april 2017. godine.

Izvor: Danas

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: