Srbijagas "pojeo" 300 vrtića

Za pokriće gubitaka državnih preduzeća iz hemijskog kompleksa potrošeno je onoliko novca koliko bi koštala kompletna obnova dva najveća klinička centra u Srbiji, izjavio je Saša Ranđelović, prodekan Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

On je, u intervjuu Magazinu Biznis, rekao da se zato vrlo precizno može izračunati direktna ekonomska cena eventualnog nesprovođenja ekonomskih reformi. Govoreći o reformama, on je podsetio da je u poslednje dve godine Srbija smanjila fiskalni deficit sa 6,6 na 1,4 odsto BDP-a, prvenstveno smanjenjem plata i penzija, suzbijanjem sive ekonomije i povećanjem poreza. Sada je, kako smatra, glavni rizik da sve to bude derogirano ako se ne sprovede reforma javnih i državnih preduzeća.

"Bez većeg iskoraka u tom pogledu i dalje ostaju rizici prelivanja njihovih gubitaka na državni budžet, što je u prethodnim godinama iznosilo više milijardi evra", navodi Ranđelović. Ako bi se takav scenario ponovio, to bi, kako kaže, moglo da neutrališe veći deo do sada ostvarnih rezultata.

Kao plastičan primer, Ranđelović navodi da je pokriće gubitaka samo jednog državnog preduzeća iz hemijskog kompleksa koštalo onoliko novca koliko je moglo da bude upotrebljeno za potpunu obnovu dva najveća klinička centra u zemlji, dok je za pokriće gubitaka Srbijagasa u prethodnim godinama potrošen novac ekvivalentan ceni izgradnje 200 kilometara autoputa ili 300 vrtića.

Izvor: N1

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: