Srpska ustavotvorna fantastika

Pa dobro, šta kažem - kakve su šanse za raspisivanje ustavotvorne skupštine. Da budem kratak - nikakve! Ustavotvorna skupština - makar bila i kozačka - u Srbiji je čista politička fantastika, ali ne zbog toga što su ovdašnji političari skloni realizmu i pragmatizmu, nego zato što odlično žive - i još bolje muljaju i kradu - upravo zahvaljujući političkoj fantastici, znate na šta mislim, da ne zalazim sad u sitna crevca.

Isto koliko ustavotvorna skupština u Srbiji, možda čak i malo više, nemogući su i letovi u daleke galaksije, ali to pisce naučne fantastike (SF) uopšte ne sprečava da nadugačko i naširoko pišu o intergalaktičkim putovanjima, pa ne vidim šta nama stoji na putu da se odamo političkoj fantastici i da zamislimo da je srpska ustavotvorna skupština ipak raspisana.

O čemu bi se na ustavotvornoj skupštini raspravljalo i kakvi bi "zaključci" na toj skupštini bili doneti, vaistinu ne znam, ali tema naše kolumne ionako nije znanje, nego fantaziranje, sledstveno čemu ćemo mašti pustiti na volju i predložiti tri tačke dnevnog reda, pa ako ih ustavotvorna skupština usvoji, dobro će biti, a ako ih ne usvoji, nećemo izgubiti ništa što već nismo izgubili.

Tačka 1. Pod pretnjom kazne dugogodišnjeg zatvora ubuduće se privatnim licima (i grupama privatnih lica) strogo zabranjuje da po svom ćefu klepaju i na lopovskim referendumima srpskom narodu i senatu nameću lične ustave motivisane dnevnopolitičkim potrebama.

Tačka 2. U Republici Srbiji patriotizam i nacionalizam ubuduće su dozvoljeni - čak i poželjni - ali su jednom za svagda odvojeni od države i državnih poslova. Kako je pokojni stub naše spoljne politike, drug Deng Sjaoping, lepo rekao - treba da cveta stotinu cvetova, ali neka ti cvetovi cvetaju u privatnosti, u književnosti, u folklornim društvima, u Guči, na guslarskim poselima, čak i u predizbornim kampanjama ukratko - gde god požele, samo ne u obavljanju državnih poslova.

Ustavotvorna skupština stoji na stanovištu da će odvajanje patriotizma od države sprečiti mnoge besmislene, pa čak i štetne postupke, da ne kažemo baš budalaštine i - između ostalih blagodati - menadžmentu državnih železnica omogućiti da dilberima koji svoj patriotizam ispoljavaju šaranjem po vozovima ukažu da patriotsko šaranje po vozovima u principu nije zabranjeno, da je štaviše dozvoljeno, ali pod uslovom da patrioti skupe pare i kupe sebi voz.

Tačka 3. Optužbe za "izdaju" u svakodnevnom i predizbornom javnom govoru takođe se ne zabranjuju, ali tužibabe obavezuju da organima gonjenja podastru čvrste dokaze o počinjenoj izdaji. U suprotnom - ne podastru li čvrste dokaze - tužibabe se imaju kazniti javnim stavljanjem muda u procijep ispred Terazijske česme.

Svetislav Basara
Kolumna za dnevni list Danas

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: