Sukobi u Skoplju, povređen Zoran Zaev

Lider makedonskih socijaldemokrata Zoran Zaev, nekoliko članova njegove stranke SDSM i lider partnerske Alijansa za Albance Zijadin Sela povređeni su četvrtak uveče pošto su pristalice pokreta "Za zajedničku Makedoniju" upale u Sobranje posle izbora Talata Džafarija za predsednika Skupštine Makedonije.

Skopska televizija Sitel javlja da je organizacija "Za zajedničku Makedoniju" pozvala pristalice iz svih delova Makedonije da dođu pred zgradu Sobranja.

Makedonski mediji javljaju da je u Sobranju potpuni haos, a da se poslanici preko ograde spuštaju sa galerije. Neki od demonstranata su maskirani. Policija se prema njima ponaša tolerantno i povremeno ih propušta da se popnu na sprat gde se nalazi pres sala, prenosi Beta.

Preostali demonstranti u holu Sobranja uzvikuju "Makedonija, Makedonija" i "Ovo neće proći", "Nećemo predsednika parlamenta Albanca". Oni traže nove vanredne parlamentarne izbore i pevaju pogrdne pesme na račun Albanaca.

Stotinak učesnika protesta "Za nezavisnu Makedoniju", koji podržavaju koaliciju VMRO DPMNE Nikole Gruevskog upali su u plenarnu salu Sobranja, gde pevaju makedonsku himnu, dok je deo ušao u pres salu gde su se nalazili Zaev, poslanici albanske stranke DUI i novinari.

Odmah posle izbora Džaferija za predsednika parlamenta, poslanici VMRO-DPMNE su počeli da uzvikuju: "Ovo je puč", dok se ispred zgrade nalazi veliki broj pristalica te stranke. Demonstranti su došli do ulaza u zgradu parlamenta nedugo pošto je visoki zvaničnik VMRO-DPMNE Antonio Milošoski optužio lidera SDSM-a Zorana Zaeva da "stvara paralelnu većinu" u Sobranju.

Kako prenosi Nova Makedonija, Džaferi je izabran zahvaljujući glasovima socijaldemokrata Zorana Zaeva i predstavnika albanskih partija, posle čega se obratio javnosti.

Nakon što su pristalice pokreta "Za zajedničku Makedoniju" ušle u Skupštinu i odmah "zauzeli" salu u kojoj se održavaju plenarne sednice, Džaferi je to oštro osudio i najavio kazne za odgovorne.

"Neovlašćen ulazak u Sobranje je napad na institucije i na državu i imaće posledice. U Ministarstvu unutrašnjih poslova znaju šta im je zadatak i oni koji su dozvolili da se ovo desi će odgovarati", rekao je Džaferi.

Građani su u Skupštinu ušli neposredno pošto je Zaev na konferencji za medije rekao da je Džaferi izabran u skladu sa propisanom procedurom, čestitao novom predsedniku i poželeo mu uspešan rad.Izvor: N1

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: