Uzeli tri miliona evra, kažnjeni sa 0,25

Za 11 meseci i 10 dana koliko su zajednički narušavali konkurenciju na domaćem tržištu Viktorija oil (ulje Iskon) i Vital su samo od prodaje jestivog suncokretovog ulja protivpravno zaradili najmanje tri, a možda i celih 4,8 miliona evra.

Zbog toga je Komisija za zaštitu konkurencije obe kompanije nedavno kaznila sa ukupno 256.000 evra.

To je 0,33 odsto od godišnjeg prihoda za 2014. ili konkretno Viktorija oil sa 23,1 miliona dinara, a Vital sa 8,6 miliona dinara, što je bar 11 puta manja kazna od zarade koju su zahvaljujući kršenju zakona ove uljare ostvarile u periodu od septembra 2014. do avgusta 2015. koliko je trajao njihov "restriktivni ugovor", kada su cenu ulja podigle za čak 21 dinar po litru. U rešenju Komisije se navodi da je cena ulja mogla da bude podignuta za 10 dinara, te da za svako povećanje preko toga nije bilo realne potrebe. Iz toga sledi da su ove firme svaku litru ulja nezakonito naplaćivale 11 dinara skuplje od dozvoljenog.

- Proizvođačka cena je rasla mnogo brže od objektivne potrebe za rastom, odnosno mnogo brže od rasta cene koštanja - navodi se u rešenju Komisije za zaštitu konkurencije, koja dalje zaključuje da je "predmetni sporazum imao negativne efekte na kretanje cene jestivog suncokretovog ulja u pakovanju od 1 litra oba brenda".

Naime, ukupna prodaja ulja na domaćem tržištu u 2014. bila je 113,3 miliona litara a te godine je, prema podacima Komisije, Viktorija oil zauzimala 30 do 40 odsto tržišta, a Vital pet do 10 odsto. Godinu dana kasnije, Viktorija oil povećava svoj udeo na 40 do 50 odsto, a Vital pada na manje od pet odsto. Kada se uzme u obzir kompletna prodaja i udeo ovih kompanija na tržištu i prodate litre pomnože sa 11 dinara dolazi se do cifre koja nije mogla biti manja od tri miliona evra, ali je mogla i da ide do 4,8 miliona evra (ukoliko se računa da je Viktorija oil na tržištu učestvovala sa maksimalnih 50 odsto, a Vital sa pet odsto).

Međutim, iako je Komisija utvrdila neopravdano podizanje cena, na njoj, kako je Danasu rečeno, nije da meri štetu jer se to radi u parničnom postupku. Uostalom, većina kazni koje kompanije u Srbiji dobijaju zbog narušavanja konkurencije ne prelaze jedan odsto (iako je zakonom predviđeno i do 10 odsto), čak i kada su štete potencijalno veće od ove koje su načinili Vital i Viktorija oil u ovom konkretnom slučaju. Kompanije koje su rušile konkurenciju su u suštini odlično prošle jer će ih plaćanje penala koštati mnogo manje nego što su kršeći zakon zaradili, dok će država dobiti jedan deo kolača, kada Viktorija oil i Vital (rok im je 30 dana od prijema rešenja) plate kaznu. Na gubitku su građani koji su u tom periodu plaćali mnogo veću cenu za litar ulja od realne.
Da su na to upozoravali i potrošači za Danas tvrdi i predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović.

- Da Ustavni sud nije ukinuo, odnosno proglasio neustavnim odredbe u Zakonu o parničnom postupku koje dozvoljavaju organizacijama potrošača kolektivnu tužbu, možda do ovoga ne bi došlo, odnosno mi bismo mogli da zaštitimo građane i naplatimo kaznu za tako nešto - kaže Papović.

Dozvoljavanje organizacijama potrošača da tuže one koji krše potrošačka prava je ono na čemu će oni kao organizacija insistirati.

Papović kaže da bi nadležnost za kažnjavanje onih koji krše konkurenciju na tržištu, kao u ovom slučaju, trebalo da se prebaci na nekog ko stvarno može da kazni kao što je to Agencija za zaštitu konkurencije.

Ekonomista Danilo Šuković kaže da svaka kazna mora da bude demorališuća za one koji se kažnjavaju kako se ne bi desilo da to urade ponovo.

- Suština borbe protiv korupcije jeste da se kazne oni koji ne rade po zakonu i to tako da im se ne isplati. Ako je kazna takva da im se isplati naravno da će to uraditi ponovo - ističe Šuković.

To što je kazna 11 puta manja od protivzakonite zarade ove dve kompanije problem je, tvrdi Šuković, isključivo države kojoj bi to trebalo da bude posao.

- Država zbog toga treba da postoji, da uspostavi jasan sistem, da stvara jednak poslovni ambijent za sve, ne da deli pare i subvencije. Moramo da imamo jasne institucije koje će se baviti ovakvim slučajevima i kažnjavati ih tako da nikome ne padne na pamet da ponovi istu stvar - napominje Danilo Šuković za Danas.

Izvor: Danas

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: