Veselinović i privođeni u aferi Kolubara grade koridore

Na izgradnji autoputeva u Srbiji, koridora 10 i 11, učestvuje više firmi od broja kilometara koji se grade. Prema istraživanju Insajdera, na oko 220 kilometara potpisano je oko 500 ugovora sa izvođačima i podizvođačima bez tendera, navodi se u emisiji Insajdera bez ograničenja "Zaobilaženje rupa".

Samo 20 firmi ili konzorcijuma ugovor je dobilo na tenderu, dok su sve ostale firme angažovane kao podizvođači bez tendera, što je prema istraživanju Insajdera već godinama prostor za različite zloupotrebe.

Zbog toga situacija na terenu izgleda tako da je na deonici Grabovnica – Grdelica, dugoj samo 5,6 kilometara, angažovano čak 23 podizvođača. Na deonici Grdelica – Caričina dolina, dugoj 11,8 kilometara, radi 35 podizvođača, na deonici Caričina Dolina – Tunel Manajle, dugoj je 14,3 kilometra broj angažovanih podizvođača je čak 49. Na deonici Koridora 11 od Ljiga do Preljine, dugoj 40,46 kilometara radi 101 firma, sve angažovane bez tendera kao podizvođači.

I bivši i sadašnji ministri zaduženi za gradnju puteva navode da su Koridori Srbije, ili bilo koje drugo državno preduzeće ili institucija koje je država imenovala kao investitore, dužni da kontrolišu sve u vezi sa realizacijom ugovora koji su potpisali, uključujući i izbor podizvođača. Takva kontrola u praksi ne postoji.

Bivši ministar Milutin Mrkonjić je za Insajder rekao da su podizvođači potrebni, ali da je glavni izvođač izabran na tenderu dužan da prezentira podizvođača, a da investitor mora sa tim da se složi. Aktuelna ministarka Zorana Mihajlović kaže da na svim deonicama izvođači izabrani na tenderu od prvog dana uzima veliki broj podizvođača.

"Neko mu nabavlja nešto za most, neko neke, raznorazne stvari, neki su samo izvođači, neki grade, i tako dalje…", rekla je Mihajlović za Insajder.

Dodaje da su Koridori Srbije, kao investitor, dužni da daju listu dobrih podizvođača ili da se ne saglase sa nekim podizvođačem za kog smatraju da ne može da obavi posao.

Vršilac dužnosti direktora Koridora Srbije Dmitar Đurović odbio je intervju za Insajder uz objašnjenje da to državno preduzeće kao investitor ugovor potpisuje sa izvođačima, koji samostalno biraju podizvođače.

Koridori Srbije dužni su samo da utvrde listu uslova koje su izvođači dužni da poštuju prilikom angažovanja podizvođača, ali to nije nikakva garancija da će za neki posao biti izabrano najbolje i najjeftinije preduzeće.

Krajem 2014. godine Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture predstavilo je crne i bele liste putarskih firmi. Ideja je bila da firme koje su se našle na crnoj listi ne mogu da učestvuju na državnim projektima. Tada se na beloj listi našlo 327 firmi, a na crnoj 213. Neki od kriterijuma za formiranje crne liste su angažovanje radnika na crno, dugovi prema radnicima i poreska dugovaranja, ali i loš kvalitet radova.

Ispostavilo se međutim da ni ovo nije bila dovoljna garancija, kao ni spisak uslova za podizvođače koje je utvrdilo preduzeće Koridori Srbije, koji su prilikom angažovanja firmi dužni da vode računa o crnim i belim listama Ministarstva.

Među podizvođačima se našla firma Vrba koja nije objavljivala finansijske izveštaje, iako je to bio jedan od uslova koje su postavili Koridori Srbije. Podizvođač je bila i firma Nova zemlja koja nije imala nijednog zaposlenog.

Posao za Zvonka Veselinovića i privođene u aferi Kolubara

U javnosti se dosta govorilo o tome kako je u posao gradnje puteva ušao Zvonko Veselinović, poznat po tome što su ga međunarodne snage sumnjičile kao glavnog organizatora barikada 2011. godine na severu Kosova.

Na jednoj deonici Koridora angažovana je firma Inkop, koju je od prethodnog vlasnika u februaru 2013, bez ikakve nadoknade, formalno preuzela sestra Zvonka Veselinovića. Zvonko Veselinović je u kratkom razgovoru potvrdio za Insajder da on rukovodi firmom Inkop. Navodi međutim da je svoj deo posla završava u roku bez zahteva za dodatnim isplatama.

Na pitanje da li je blizak Srpskoj naprednoj stranci, kako se to navodilo u javnosti, Zvonko Veselinović kaže da jeste, ali da je pre toga sarađivao i sa predstavnicima prethodne vlasti, posebno u vreme postavljanja barikada na severu Kosova.

Inkop je angažovan na deonici Lajkovca do Ljiga dužine od oko 24 kilometara, koja se radi iz kineskog kredita, a angažovana je kineska firma Šandong Haj Spid Grup dok je Ministarstvo investitor.

Kineska firma kao podizvođača angažuje Energoprojekt – Niskogradnju, čiji je najveći vlasnik država. Energoprojekt kao svoje podizvođače angažuje konzrocijum firmi Inkop, Nukleus I C&LC.

Upitana koje reference je imao Zvonko Veselinović koji je tek ušao u posao gradnje puteva, Zorana Mihajlović kaže da je on radio na kineskoj deonici koja se najbrže radila.

"Mislim kako god vi poređali rezultate i pogledali, vi možete da kažete ok, tu je radio... a za mene je tu izvođač Energoprojekt. Koga će Energoprojekt da izabere... ja čak nemam ni upliv u to. Ja to ne mogu ni da vidim. Ali ako taj izvođač, Energoprojekt ne uradi svoj posao, e onda ja moram da tražim da se skloni iz takvog posla", rekla je Mihajlović.

Na drugim deonicama koridora je angažovana I firma Granit Peščar u kojoj Inkop i frima Nukleus imaju najveći broj akcija, ukupno nešto manje od 50 odsto.

Firma Nukleus bila je jedan od kupaca uglja iz Kolubare. Prema ranije istraživanju Insajdera, pravo na kupovinu uglja iz ovog rudnika koji je deo EPS-a imale su povlašćene firme, koje su ga zatim prodavale na tržištu po mnogo većim cenama. Vlasnik firme Nukleus je bivši član opštinskog veća i funkcioner Nove Srbije Vladimir Jevtić. Upravo je lider Nove Srbije Velimir Ilić, 2013 godine potpisao ugovor sa kineskom firmom Šandong, a ugovor sa podizvođačima potpisan je pred kraj njegovog mandata 2014.

To nisu jedini firme koje su radile sa Kolubarom a koje su zatim angažovane bez tendera na izgradnji koridora. Na spisku podizvođača je i firma Laketa Lazar, koja je prema ranijem istraživanju Insajdera dobijala različite poslove u Rudarskom basenu Kolubara.

Na koridoru je angažovana i Neol gradnja u vlasništvu porodice Živojinović iz Lazarevca. Vlasnik 50 odsto ove firme je Nenad Živojinović, funkcioner SPS-a u Lazarevcu, a koji je takođe privođen u istrazi o zloupotrebama u Kolubari. Angažovana je I firma Devix u vlasništvu Vitomira Dimitrijevića, jednog od optuženih za zloupotrebe u Kolubari.

Izvor: N1

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: