Više od 1.000 učenika i studenata na protestu u Čačku

Više od 1.000 učenika srednjih škola i studenata u Čačku protestovalo je danas u centru grada zbog rezultata predsedničkih izbora, na kojima je pobedio aktuelni premijer Srbije i predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić.

Njima su se pridružili i brojni profesori srednjih škola, kao i gradjani koji su zajedno sa njima demonstrirali na gradskom tgu i nakon toga išli u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama. 

Učesnici protesta su se posebno zadržali ispred zgrade lokalne samouprave, kao i ispred sedišta gradske organizacije SNS-a gde su uzvikivali "Ua, Vučiću", "Vučiću, lopove", "Hoćemo posao".

Učenici i studenti nosili su transparente na kojima je pisalo "Stop diktaturi", "Preuzmi odgovornost, a ne sandvič", "Sloboda medija", "Vučić nije moj predsednik". 

Medju okupljenima bili su i članovi Pokreta srpske omladine, a pojavio se i predsednik Dveri Boško Obradović koji je rekao novinarima da je došao kao gradjanin da podrži učenike i studente. 

Na gradskom trgu bila su i dva učenika srednje Ekonomske škole koji su držali transparente na kojima je pisalo "Podrška za Vučića" i "Vučić predsednik". 

Na protestu, koji je prošao bez incidenata, nije bilo nikakvih govora. Nije primećeno prisustvo policije. 

Čačanski učenici i studenti zakazali su današnji protest putem društvenih mreža u znak podrške kolegama koji protestuju u Beogradu, Nišu i Novom Sadu. 

Na pitanje novinara zašto je protest zakazan u 12.45 većina učenika je odgovorila da je to vreme izmedju dve smene, da ne bi gubili časove. 

Protest čačanskih srednjoškolaca i studenata ranije danas osudio je Gradski odbor SNS-a i cenio da predstavljaju "zloupotrebu i izvodjenje mladih na ulice".  "Na taj način direktno se krši izborna volja gradjana i pokušava osporiti ubedljiva i čista pobeda Aleksandra Vučića ostvarena na najdemokratskiji mogući način - na izborima", navodi se u saopštenju SNS.


Izvor: N1

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: