Vojni sindikat o povećanju plata: Vučićeva demagogija

Tokom posete kasarni "Narodni heroj Milan Tepić", u Jakovu, Vučić je najavio povećanje plata vojnicima i podoficirima. Međutim, u Vojnom sindikatu Srbije za N1 kažu da su to obećanja koja slušaju godinama.

Nakon uskršnjeg obilaska kasarne u Jakovu, premijer je doručkovao s vojnicima protivvazduhoplovne odbrane u društvu resornog ministra i načelnika generalštaba.

Nakon čestitanja Uskrsa vojnicima uz želju da uvek budno čuvaju sigurnost građana, usledilo je i uskršnje obećanje. Pored modernizacije vojske, nabavke naoružanja i novih uniformi, Vučić kaže da će vojnici imati i veće plate.

"To ćemo ove godine da uradimo, nešto ćemo i ovim višim činovima, ali značajno više, ako to bude moguće, dakle, to vas molim da vi sednete, mislim da je to moguće da ne idemo linearno, već da to uradimo za one koji su na veoma važnom sistemu odbrane, a to su vojnici i podoficiri", kazao je Vučić.

Pored primanja, vojska ima i druge probleme koji se ne rešavaju, poručuju iz Vojnog sindikata Srbije. Za N1 kažu da je priča o povećanju plata demagogija koji slušaju više od dve godine.

"Kao rezultat toga, imamo pripadnike vojske na ulicama. Mi ne možemo da se dogovorimo s ministrom odbrane i prethodnim Gašićem i sadašnjim Đorđevićem već više od dve godine da stupimo u pregovore za zaključenje kolektivnog ugovora. Mi smo danas imali prilike da čujemo da je premijer rekao da će značajno da uveća plate vojnicima, svako ko zna kako se u vojsci obračunavaju plate on zna da je to nemoguće bez značajnih izmena određenih propisa, voleli bismo da vidimo kako to premijer zamišlja da uradi", kaže Novica Antić, Vojni sindikat Srbije.

"Mislimo da je njegova današnja izjava zapravo demagogija kojom mi slušamo unazad više od dve godine", dodaje on.

Na koji način i kada će se uvećati primanja vojnicima premijer nije precizirao. Na pisanje medija o navodnoj prodaji sistema S 300 Hrvatskoj deveedesetih godina, čije tvrdnje je Rusija demantovala, Vučić kaže da nema šta dalje da komentariše.

"Mi nemamo informacije da Hrvatska ima S 300, inače to ne može da se sakrije, to nije igla, to je mnogo veći raketni sistem od ovih koje vidite, a šta je ko sa kim trgovao to je neko drugo pitanje i neka druga stvar, ne želim u to da se mešam".

Vučić nije krio da je s ruskim predsednikom Putinom pričao o tome kako bi Srbija mogla da dobije sistem S 300, ali je novinarima otkrio da oko toga nije postignut dogovor. Dodaje da se u narednim nedeljama može očekivati da u Srbiju stignu prve isporuke oružja koje su dogovorene sa Rusijom.

Kako je rekao radi se o lovačkim avionima MIG 29, modernizovanim tenkovima i borbeno-izviđačkim vozilima.

Izvor: N1

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: