Vučić: Da ja to izjavim okačili bi me na jarbol u Briselu

"Mi ih molimo, ponavljam, molimo da sa takvim izjavama, ma šta mislili, ne izlaze u javnost jer to ne doprinosi dobrim odnosima u regionu niti stvaranju atmosfere saradnje i zajedničkog rada na važnim projektima", rekao je Vučić.

On je ocenio da tako nešto, bez obzira na nečije želje, neće biti dozvoljeno.

Premijer Srbije je pozvao predstavnike Evropske unije da reaguju na te izjave i ocenio da bi, kada bi on izjavio da svi Srbi treba da žive u istoj državi, verovatno bio okačen u Briselu na jarbol, umesto neke od zastava koje tamo vise.

Vučić je rekao da Vlada Srbije ne želi nikoga da vređa i ne izjavljuje ništa slično, jer razmišlja isključivo o dobroj i uspešnoj ekonomiji i boljem životnom standardu građana.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin smatra da je na Briselu odgovornost za buduće događaje, jer mora biti jasno da su Priština i Tirana jasno rekle da im je cilj "velika Albanija". Vulin dodaje da se to može sprovesti samo velikim balkanskim ratom.

"Kada dobijete tako blaga reagovanja iz Brisela, u kojima se gotovo izražava razumevanje za ljutnju albanskog premijera Edija Rame i njegovu pretnju balkanskim ratom, onda možete očekivati da će se i predsjednik Kosova Hašim Tači oglasiti", rekao je Vulin.

On je dodao da je Tači nastao kao terorista, u ratu, i da je od njega ne može očekivati da razume bilo šta drugo.

"Odgovornost nije više ni na Albaniji, ni na Prištini jer znamo da su oni oduvek sanjali 'veliku Albaniju', da će je uvek sanjati i da će učiniti sve da do nje i dođe. Ukoliko ne budu bili zaustavljeni, ukoliko ne budu bili kažnjeni pre nego što pokušaju znaće se odgovorni. Odgovornost je sada na Briselu", poručio je Vulin.

Predsednik Kosova Hašim Tači i premijer Albanije Edi Rama najavili su prethodnih dana da bi bilo dobro da dođe do ujedinjenja Kosova i Albanije, odnosno da svi Albanci regiona žive u jednoj državi, ako izbledi evropska perspektiva Zapadnog Balkana.

Izvor: N1

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: