Vučić tvrdi - biće bolje, a i njegovi glasači protestuju pred Vladom

Od predsednika Vlade i izabranog predsednika Srbije u utorak je stiglo novo obećanje o boljem životu. Aleksandar Vučić rekao je da će svi građani do kraja godine živeti bolje i da plate i penzije biti veće.

Obećanja se zasnivaju na ekonomskim pokazateljima koje građani ne osećaju. Među njima čak i neki koji su glas dali baš Aleksandru Vučiću.

Od boljeg života deli nas osam meseci, tvrdi predsednik Vlade. To obećanje ipak nije utešilo bivše radnike Beka. Petnaesti dan zaredom protestovali su ispred kancelarije čoveka za kojeg su i glasali.

Zato izabranog predsednika i mole za pomoć, da im podeli novac od stečajnog postupka konfekcije "Beko", fabrike u kojoj su, tvrde, crnčili. U bolji život sve manje veruju, jer ih je na ulicu izgurao težak život.

„Mi ne možemo mesečno da platimo dažbine! A prvo platimo dažbine, a ono što nam ostane grickamo mleka i leba! Bez obzira što Vučić kaže bolje - ne živimo bolje niti smo živeli bolje“, kaže Dževad Misini.

„Znaš kad sam bila u pozorištu poslednji put? Kad je bio Beko preko sindikata. Ja nemam pare za pozorište, ni za bioskop. Meni je onaj televizor - ništa više. Kuća i deca. O banjama, letovanjima - nemojte nas pitati! Mi smo spali na dno dna“, kaže Ljubica Anđelić.

Protest ispred vlade, za to vreme u zgradi ministar privrede teši brojkama. Godina 2016. je tvrdi donela boljitak tj. posao za 48 hiljada ljudi. Kakve god da su im plate, bolje su kaže od socijalne pomoći. Od nove godine i plate i penzije biće više.

„Da li će to da bude nešto spektakularno, da li će to da bude nešto ekstremno, pa neće! Po nekim podacima mi još nismo stigli na nivo društvenog bruto proizvoda iz 1989. godine. Ali, pokušavamo iz dana u dan. Samo oni zlonamerni mogu da kažu da nema napretka. Znači, ima napretka i to nam priznaje čitav svet i mi ćemo nastaviti tim putem“, navodi Goran Knežević, ministar privrede.

Do kakvog god poboljšanja došlo, radna snaga u Srbiji je osuđena na nisko plaćene poslove, objašnjava ekonomista Goran Nikolić. Ne očekuje da će građani za osam meseci osetiti boljitak, ali tvrdi da to na kraju ljudima nije bitno:

„Bitna su obećanja, nije bitno šta je stvarno. To ozbiljno tvrdim. To isto u Francuskoj bitno je dobro obećanje. Samo ljudima dobro obećavati. Nije bitno kako je sad trenutno. To zaista nema veze. Ja nisam primetio nikakvu korelaciju između ekonomskih parametara i preferencija birača“.

Osim viših budžetskih primanja, predsednik vlade je obećao i da će minimalna plata zaposlenih u privatnim firmama od nove godine biti višak.

Izvor: N1

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: