Zašto Kolinda neće nikad biti Stipe

Zaista je čista hipokrizija sada kritizirati koncept na kojem je njena stranka, HDZ, nastala. Deplasirano je i neuvjerljivo sada »cipelariti« »mrtvog« Todorića. Postavlja se samo jedno,  ozbiljno pitanje: kritizira li to šefica države zaista vrh HDZ-a i lex Todorić, koji je donijela HDZ-ova Vlada?

Blago  nama s našom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović! Osim što nas je kupila s temom zajedništva, na kojoj je dobila izbore prije dvije godine (ne čini li se to dugo kao vječnost već?!), ona je i socijalno osviještena: nakon tako puno vremena provedenih na Pantovčaku, naša predsjednica sjetila se da je socijaldemokrat. Ma što socijaldemokrat, ona je pravi socijalist! Znamo o čemu je riječ – o njenoj izjavi o Agrokoru, odnosno o Anti Todoriću da je, citat, nemoralno živjeti u dvorcu, a ne plaćati svoje dobavljače.

Tronutim glasom i zabrinutim izrazom lica, predsjednica je  rekla, otprilike, zamislite kako je našim radnicima u Konzumu i Agrokoru koji se bore za svoj život, a za to vrijeme Todorić i dalje nemoralno živi u dvorcu. Bernardiću, požderi se, nema se tu što drugo reći.

Uzalud SDP-ovcima njihov SOS-telefon za radnike, uzalud Alvarezu Trećem pokušaj da bude menadžer stoljeća, uzalud povjereniku Ramljaku želja da pokuša odobrovoljiti bankare, i to domaće, i dobiti koju kunu kredita. U ovo uskrsno vrijeme, mi imamo svoju Majku Terezu, dušebrižnicu iznjedrenu iz desničarskog vrela, iz stranke koja je stvorila koncept 200 bogatih obitelji, i upravo je ona u ovo vrijeme odricanja i korizme naša Mother Courage, ona progovara o radnicima koji se bore za goli život.

Na stranu sad to što se ni sama nije preselila sa skupog Pantovčaka u jeftiniju Visoku ulicu, kao što je obećavala. Na stranu i to što se omiljena Kolinda nije držala svoje riječi i došla na sjednicu Vlade te udarila šakom o stol, kako je također najavljivala. Digresija – to je doduše bilo u vrijeme Milanovića, a ne Plenkovića. Bitno je da se  predsjednica  zapravo samo bori za povećavanje vlastitog rejtinga. On je po anketama u zadnje vrijeme slab, ponekad se spušta do samo 11 posto popularnosti, što je zapravo među najnižim postocima za šefa države (Ivo Josipović u izbore je bio krenuo sa 70 posto popularnosti, pa je na kraju izgubio).

Stoga predsjednica čini ono što je jedino oportuno – ako svi kritiziraju Todorića, i ona će. Na valu tog oportunizma, nada se, rejting će se vratiti na staze staze i izbornu 2020. bit će lakše dočekati.

Međutim, zaista je čista hipokrizija sada kritizirati koncept na kojem je njena stranka, HDZ, nastala. Deplasirano je i neuvjerljivo sada »cipelariti« »mrtvog« Todorića. Postavlja se samo jedno,  ozbiljno pitanje: kritizira li to šefica države zaista vrh HDZ-a i lex Todorić, koji je donijela HDZ-ova Vlada?

Ako je tako, čini li joj se da na neke nove izbore može kao nezavisna kandidatkinja, predsjednica svih građana, lakše nego kao kandidatkinja HDZ-a? Izmiče li predsjednica Republike ljestve premijeru Plenkoviću, za slučaj da  lex Agrokor ne uspije, pa da bar ona politički preživi?

To su ozbiljna pitanja koja stoje iza ovakvih neizgled poluležernih i poluusputnih izjava. No, treba se sjetiti da je na kartu nezavisnog, i tada od Milanovića odmaknutog Josipovića, bez stranačke infrastrukture SDP-a, bivši predsjednik države 2015. izgubio izbore.

Jednostavno, nije svatko Stipe Mesić da pred birače može sam.

Tihana Tomičić
Kolumna za Novi list

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: