Zastrašujuće je što roditelji nemaju para svom detetu da kupe slikovnicu

Karikaturista Dušan Petričić ocenjuje da živimo u tragičnom političkom trenutku. Što se tiče slobode medija i toga da je Srbija pala na rang listi Reportera bez granica, mišljenja je da je situacija gora od te pozicije. Osvrćući se na svoj rad za decu, kaže da je zastrašujuće što roditelji nemaju para svom detetu da kupe slikovnicu.

Izložba ilustracija karikaturiste Dušana Petričića, koje su rađene za dečje knjige, otvorena je sinoć u Galeriji Haos u Beogradu. Petričić se ovog puta predstavlja na dva nivoa Galerije HAOS i to delom svog opusa koji ga je proslavio u svetu. Ovaj opus je našeg karikaturistu proslavio u svetu, dok ga ovde najbolje poznajemo kao hroničara društva i stvarnosti.

Situacija i vreme u kom živimo ne pogoduje dečjoj knjizi ni dečjoj ilustraciji, sam rad na slikovnicama je izuzetno skup, kaže Petričić za N1.

"Pre 30, 40 godina kada sam počeo da radim slikovnice ovde, tada je bilo i slikovnica i para, roditelji su imali para da deci kupe knjigu. Zastrašujuće je da roditelji danas nemaju para da detetu kupe slikovnicu i to je podatak koji govori o mnogo čemu", navodi Petričić i dodaje da je i zato sve manje slikovnica u našoj zemlji.

Kaže da želi da se bavi političkom karikaturom na dnevnom i nedeljnom nivou, ali da mu je ova izložba - predah. Istakao je da je ona dogovarana još pre devet godina.

Živimo, dodaje, u tragičnom političkom trenutku, a komplikovani politički trenuci su konstanta za našu zemlju.

"Ja iz nedelje u nedelju pravim tu tragiku naše realnosti, pratim je, radim karikature na tu temu, ali na sreću imam ovaj otklon, da pobegnem u knjige za decu i malo odmorim", navodi.

Petričić je bio dugogodišnji karikaturista Politike, sada crta za NIN. Na konstataciju da je Srbija pogoršala poziciju na rang listi slobode medija i sada je na 66. mestu, kaže da sam njegov odlazak iz Politike dovoljno govori o toj problematičnoj situaciji, i da mu ne treba nikakva lista iz inostranstva.

"Mislim da je situacija i gora nego što je naša pozicija na toj listi. Mislim da je to nešto što se nikada na taj način nije događalo", dodao je.

Podsetimo, izložba je otvorena do 20. maja.

Izvor: N1

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: