BIA se kompromitovala amaterizmom u Makedoniji

Stevan Dojčinović iz Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) ocenio je u u Novom danu televizije N1, da je srpska Bezbednosno-informativna agencija (BIA) kompromitovala sebe i državu svojim delovanjem tokom političke krize u Makedoniji.

Informacija da je pripadnik srpske obaveštajne agencije BIA Goran Živaljević u vreme nereda u makedonskom Sobranju bio upravo tamo, iz vrha vlasti je objašnjena time da je on naprosto radio svoj posao. Isto tvrdi i poslanik Skupštine Srbije Miroslav Lazanski koji kaže da se u Skoplju susretao sa Živaljevićem, liderom Demokratske partije Srba Ivanom Stoilkovićem i bivšim premijerom Nikolom Gruevskim u okviru svog novinarskog posla.

Dojčinović kaže da su novinari KRIK-a uvidom u dokumentaciju iz istrage koju je vodila makedonska služba bezbednosti, uvideli da nije baš tako, odnosno da dokazi pokazuju da je postojao plan koji je sprovođen, i da su Živaljević i Lazanski izlazili van okvira svog posla.

“Ovim celim događajima smo kompromitovali sami sebe. Potreba da se mešamo van granice zemlje, niti nam treba, niti uspevamo da postigenmo neki uspeh”, rekao je Dojčinović uz ocenu da politički pritisak gura BIA da radi poslove koji nisu ni legitimni, ni opravdani.

“Samo smo amaterizmom kompromitovali sebe. Mislim da su nas Makedonci odradili dobro. Služba je pokazala amaterizam, prisluškivani su, a dosta stvari se odlučivalo preko telefona”, ukazuje on.

Dojčinović ističe i da su u slučaju Lazanskog već nespojive uloge novinara i narodnog poslanika, a sada se odjednom pokazuje i da je “bio u dilu sa obaveštajcima”. Lazanski je, kako kaže, objavljivoa ordeđene tekstove u dogovoru sa Živaljevićem i Stoilkovićem za koje je makedonska služba zaključila da su propagandni.

Pokazalo se, kako kaže, da je Lazanski u Makedoniji uticajan koliko i u Srbiji. Makedonska služba je prikupila otprilike 50 njegovih tekstova koji su prevedeni i objavljeni u toj zemlji, i za koje veruju da su napisani pod uticijam, objašnjava sagovornik N1.

Kada je reč o BIA, Dojčinović podseća da su se pojedini novinari u poslednje vreme žalili da su praćeni i prisluškivani. “BIA se vraća u priču iz 90-ih i na te neke radnje koje se graniče sa onim što treba da rade - usmereni su na novinare i opoziciju. S druge strane, to je jedna profesionalna služba koja je radila na razbijanju Šarićeve grupe, za šta je dobila međunarodne pohvale”, podseća on.

Kaže da bi bilo dobro da se služba rastereti političkog pritiska, ali strahuje da imenovanje Bratislava Gašića za šefa BIA pokazuje da se to neće desiti u budućnosti, već da će politički pritisak biti jači.

Gost Dana uživo ipak smatra da zategnuti odnosi Skoplja i Beograda mogu lako da se razreše, i da treba samo malo dobre volje – da Srbija odustane od tvrdoglavosti, i da se povuče, jer je uhvaćena u radu mimo okvira. On kaže da je delovalo da su odlazeći premijer Srbije Aleksandar Vučić i budući predsednik makedonske vlade Zoran Zaev, spustili loptu na sastanku u Briselu, ali da izjave, poput današnje šefa diplomatije Ivice Dačića, ne idu u tom smeru.

Dojčinović ocenjuje i da je vlast u Srbiji podržavala prethodni režim u Makedoniji “malo više nego što treba”. “Vidite medijske ostrašćene medijske kampanje protiv tadašnje opozicija. Dolivali smo ulje na vatru. Svi prorežimski mediji u napadali su opoziciju, Makedonija je danima bila na naslovnim stanama tabloida. Sve je to bilo uzaludno i bespotrebno”, smatra on.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: