Burne reakcije na rušenje verskog objekta u Zemun Polju

Nakon noćnog rušenja nelegalnog objekta u Zemun Polju, vernici islamske zajednice ostali su bez bogomolje. Zbog toga su svoje molitve, kako su za N1 i najavili, nastavili na ulici. Reakcije u javnosti su brojne, a o razlozima se raspravlja i na društvenim mrežama.

Povod da verski objekat bude porušen je nelegalna gradnja koja je počela 2014. godine. Predstavnici islamske zajednice kažu da građevinsku dozvolu nisu tražili, jer im je usmeno odobrenje za gradnju dao predsednik opštine Zemun Dejan Matić.

“Pa čiji je ovo obraz - države ili nas? Nama je Ramazan i mi nastavljamo da kljanjamo ovde na ulici uz božiju pomoć”, kaže muftija sremski Emin Zejnulahu.

Da su nastavili molitvu na ulici, pokazuju i fotografije. Nekoliko stotina ljudi islamske zajednice kljanjalo je ispred porušenog objekta, a molitvu je nadgledala policija. Sve ovo bio je povod za buru na društvenim mrežama.

Osude zbog rušenja stižu i od predsednika Bošnjačke demokratske zajednice i bivšeg muftijije Muamera Zukorlića, koji je, podsećamo, i sam bio u centru skandala sa nelegalno izgrađenim objektima u Novom Pazaru, koji međutim nisu porušeni.

"Ogorčen sam zbog rušenja, iako objekat nije imao potrebne građevinske dozvole. Pozivam najviše predstavnike države da hitno počnu da rešavaju probleme koji su u vezi sa islamskom zajednicom”, poručio je Zukorlić.

Urednica Nove ekonomije Biljana Stepanović kaže da u Srbiji trenutno ima milion i po objekata koji nemaju dozvolu za gradnju i dodaje da noćno rušenje verskog objekta u Zemun polju predstavlja nepromišljen potez vlasti.

“Ova vlast sve nešto ruši noću, znamo skandal sa Savamalom, to nije bilo dovoljno, sada se i ovo ruši noću. Dakle verski objekat muslimanske zajednice dan pred Ramazan rušiti je, najblaže rečeno, nepametan i nepromišljen potez. Ili on ima neku drugu svrhu”, ocenjuje Stepanović.

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd se oglasila saopštenjem u kom ukazuje da su kriterijumi za rušenje nelegalnih objekata nejasni.

"Kako to da nelegalno podignute vikendice, između ostalih i one u vlasništvu Tomislava Nikolića, koje ugrožavaju bezbednost građana, kao i brojni poslovni objekti koji zauzimaju javne površine godinama nemaju nikakve smetnje, dok se, bukvalno preko noći, ruše objekti namenjeni ostvarivanju šireg interesa određene zajednice”, pitaju iz Inicijative Ne da(vi)mo Beograd.

Predstavnici Islamske zajednice Srbije podsećaju da skoro 50 godina nisu dobili ni jednu dozvolu za izgradnju bilo kog prostora, pa čak ni molitvenog.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: