Dan sendviča

Šta bi sa Velikom Albanijom? Izgleda da je bauk Velike Albanije - bar dok se drugačije ne naredi - otišao u ropotarnicu istorije, a tabloidni jaganjci kao da su utihnuli i na temu Ramuša Haradinaja.

Ništa čudno, bliži se leto, istorijski događaji polako prelaze u stand by mode, počinje sezona drekavaca, proplakalih ikona i teladi sa dve glave tako da nam do jeseni sleduje još samo jedan događaj epohalnog značaja - Vučićeva prezidencijalna inauguracija koja se ima održati koliko sutra, a kojom će prilikom - blagoizjavio je policajni popečitelj, doktor Stefanović - SNS "organizovati veliki skup svojih članova i simpatizera".

Neki bi naivčina sad mogao reći - baš zgodna prilika da esenesovi članovi i simpatizeri saborno poraduju Vučićevoj "više nego ubedljivoj pobedi" , da onima iz takozvane unutrašnjosti dupeta vide malo puta, a da svi pojedu besplatan sendvič - što si mnogi simpatizeri u redovnim okolnostima ne mogu priuštiti - ali imam utisak da su namere organizatora inauguraconog skupa mnogo pragmatičnije, a taj sam utisak stekao na osnovu sledeće Stefanovićeve izjave:

"Pozvaćemo građane" - glagolji popečitelj - "da nam se pridruže, ali se takođe nadamo da tog dana niko neće praviti kontramitinge. Takve stvari nikome neće doneti ništa dobro, kao što nisu ni ranije, pa upravo zato ni Srpska napredna stranka na skupove drugih nije odgovarala kontramitinzima".

"Više je nego očigledno" da je esenesovskoj vrhuški veoma stalo da inauguraciona ceremonija u Beogradu protekne kao da se održava u Pjnog Jang-u, što će reći u atmosferi jedinstva, unisonosti i razdraganosti, a da se (ne sasvim bez razloga) pribojava da bi nenarodni elementi i Soroševi plaćenici mogli da upriliče protestni skup i time bace senku (a bogme i poneku cipelu) na uzvišenosti i državotvornost situacije i da nas osramote pred visokim zvanicama iz sveta, a i šire.

Ako vas interesuje prevod Stefanovićeve izjave, sad ću vam vam ga podastreti: "Nemoj, bando, da vam padne na pamet da se okupljate, arlaučete i negirate volju naroda jer ćemo vam u protivnom jebati majku, a posle pičvajza krivicu za nerede i razbijene glave pripisati makedonskom scenariju, stranim službama i domaćim izdajnicima."

Da li će "građani" poslušati popečitelja i pridružiti se celebrantima ili će pak stisnuti muda i odvažiti se na kontramiting, ostaje da vidimo, a moja malenkost kolumnu privodi kraju komentarom na vest koju je čula na radiju Beograd da će Vučić svečanu zakletvu (ili kako se to već zove) izgovoriti ruku položenih i na ustav i na Miroslavljevo jevanđelje. Mislim da to nije dovoljno. Kao predsednik svih građana, bilo bi baš zgodno da se Vučić zakune i na Kur'an i na Marksov "Kapital" i - zašto ne - na Kremansko proročanstvo.

Svetislav Basara, kolumna za dnevni list Danas

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: