Gašićem u čelo

O bezobrazno ciničnom postavljavanju Bratislava Gašića na čelo BIA – guranju prstiju u oči pristojnim građanima ove upropašćene zemlje – oglasili su se i Vučićevi politički oponenti i stručnjaci upućeni u dugu istoriju te nadasve političke tajne policije, koja decenijama nije u funkciji bezbednosti građana i društva, nego u službi zaštite moćnika na vlasti i raznih paralelnih centara moći. Ona takođe služi da se očuvaju odnosi u društvu uspostavljeni tokom krvavih devedesetih.

Najpogubniju zloupotrebu i kompromitaciju ovog nekontrolisanog centra moći izvršio je Milošević i njegovi saradnici (čitaj, naprednjaci u tadašnjem ruhu radikala) u pripremi i vođenju ratova devedesetih. Kako je radila i čime se bavila privatizovana Miloševićeva služba državne bezbednosti svedoči činjenica da se njezinim tadašnjim čelnicima (Stanišić, Simatović) i dalje bavi Tribunal za ratne zločine u Hagu, pozivajući ih ovih dana sa uslovne slobode na obnovu suđenja, jer su optuženi za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH. Sudski je dokazano da je jedan od čelnika ove službe naručivao i sprovodio ubistva političkih protivnika.

To što ta potpuno kompromitovana služba posle petooktobarskim promena nije temeljno pročišćena i obnovljena nekompromitovanim kadrovima, jedan je od najvećih – ako ne i najveći – grehova nekadašnjeg DOS-a. Uz sve nesuvislosti i idejnu konfuziju većine članica, to je DOS-a na kraju došlo glave. I ne samo to, nego je direktno omogućilo da se 2012. godine na vlast vrati najveći ološ, ideologija i kadrovi devedesetih. I danas imamo to što imamo – na unutrašnjem planu Srbija pod Vučićem i SNS srlja u otvorenu diktaturu, a na spoljnom, na regionalnom, vođena našminkanom ideologijom Srbija je u zavadi sa većinom suseda i glavni je uzrok nestabilnosti regiona uprkos propagandnoj dreci na druge države i narode i njihove političke vođe. Uz svoju ispostavu u BiH (RS) Srbija je glavni oslonac i dobrovoljni talac Putinovih destruktivnih planova u regionu.

Postavljanjem Gašića na čelo BIA suštinski se ništa bitno neće promeniti. Sve će i dalje ostati na redukovanoj vezi podanička BIA – naredbodavni Vučić, pri čemu su iz zakonom predviđenih nadležnosti skoro u celosti eliminisani zakonodavna vlast, nadležna „nezavisna“ regulatorna tela, pa i pravosuđe, koje se – čast izuzecima – otvoreno stavlja na stranu režima, kršeći zakone. Tako je to u diktaturama. Gašić će na čelu službe zameniti dosadašnjeg čelnika i biće kao i njegov prethodnik – bespogovorni poslušnik. Onakav kakav je onomad bio Jovica Stanišić na čelu te iste (tobože reformisane) službe, dok je bio u milosti Miloševića.

Zloguko je po ko zna koji put Vučićevo demonstriranje bezgraničnog cinizma i diktatorske osionosti, dok je pred novinarima objašnjavao razloge svog najnovijeg kadriranja na čelu BIA. Degutantna su i bezobrazna njegova melodramska veličanja žrtve koju je Gašić podneo na pravdi boga, jer je zbog „sitnog greha“ podneo žrtvu koju nije zaslužio. Čitavih godinu i po dana – hej, godinu i po dana, Gašić, taj izvrsni kadar SNS – bio je bez važne državne funkcije. Šta je to nego vređanje zdravog razuma pristojnih građana, koji pamte kako je Gašić bez ikakvih validnih kvalifikacija i moralnih skrupula vodio Ministarstvo odbrane. Čovek beskrajne sujete i nezajažljivih vlastodržačkih ambicija, Vučić, ne trpi ni zrno kritike. Uz sva glumatanja ne može sakriti prezir prema ljudima s zdravim razumom, prema onima koje ne može prevoditi žedne preko vode, kojima se sveti gde god može i koliko može. Vraćanje Gašića na odgovornu funkciju je osveta njegove povređene sujete, jer ga se pod pritiskom razumne javnosti u jednom momentu uprkos poruci „ne dam Gašića“ – ipak na kratko morao odreći. Povređena sujeta je sada valjda zadovoljena, a postavljenjem Gašića na važnu državnu funkciju oponetima je pokazan srednji prst. Opijen osećanjem moći, Vučić ne shvata kako će mu se sve to na kraju osvetiti.

Pavle Radić, kolumna za portal Autonomija

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: