I Nadi Macuri potrebna pomoć

Građani su se navikli da portparolka brine o egu premijera, ali nisu bili spremni da rukovodstvo izazove paniku da bi diskreditovalo proteste

Saopštenje za javnost koje je potpisao direktor Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć ( GZZHMP) dr Goran Čolaković, u kom se izvinjava građanima jer neće moći da reaguju tokom protesta, preneli su svi mediji. Snimak na kom se vidi kako vozilo Hitne pomoći neometano prolazi kroz učesnike protesta „Protiv diktature“ mogli su da vide samo korisnici interneta i nekoliko preostalih nerežimskih medija. Ostali kojima to nije dostupno slobodno su mogli da paniče, jer takve izjave su i smišljene da bi građani paničili i nadasve zamrzeli sve te „divljake“ koji se protive aktuelnom režimu. I sve bi to mogla da bude još jedna „legitimna“ politička igra da se kao glavni igrač u njoj nije našla institucija kojoj je ustavna obaveza da leči a moralna da ne političari.

Nalazeći da je to sasvim dovoljno za sumnju da su povređena prava pacijenata, zaštitnik građana je pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada GZZHMP i tokom neposrednog nadzora uglavnom je uspešno razgovarao samo sa načelnikom smene dr Sergejem Pantićem. Ostali prisutni, među kojima se našla i nezaobilazna portparolka Nada Macura, pokazali su, kako se navodi u preporukama „zabrinjavajući stepen nepoznavanja zakonom propisanih obaveza zdravstvene ustanove u pogledu obaveze saradnje sa zaštitnikom građana uz pri tom nedoličnu službenu komunikaciju sa predstavnicima ovog organa“. Iza nedolične komunikacije usledilo je i nedolično ignorisanje, pa su predstavnici ombudsmana ostali uskraćeni za dokumenta koja su tražili, koja su im obećana i koja nikada nisu stigla, a koja se odnose na podatke o broju poziva i broju intervencija koje su obavljene u spornom periodu, sa poređenjem na rad u uobičajenim okolnostima. Ali i još nešto - odgovarajući akt kojim je dr Nada Macura u ime te zdravstvene ustanove zadužena za kontakt sa javnošću, s obzirom na to da je ispunila oba uslova za penziju a da akt Ministarstva zdravlja od 15. 10. 2014. nalaže direktorima zdravstvenih ustanova da ne produžavaju radni odnos sa zaposlenima koji su ispunili ove uslove.

Pre dve godine, kada je Ministarstvo državne uprave predložilo da se Zakonom o maksimumu zaposlenih u javnom sektoru iz zdravstva otpuste sve žene koje su navršile 60,5 godina, uputilo je i predlog da se to ne čini ukoliko se radi o nekom ko je neophodan za proces rada. Od te ideje se odustalo jer je ustanovljeno da će prisilno penzionisanje 3.467 lekarki širom Srbije dovesti do kolapsa zdravstva, ali u slučaju Nade Macure granica je pomerena i iznad 65 godina. S obzirom na to da je to moguće samo u situaciji kada se radi o nekom čiji bi prestanak rada prouzrokovao nenadoknadivu štetu službi, pri čemu se obično podrazumeva hirurg koji jedini vlada nekom operativnom tehnikom a ne pi-ar, predstavnici stručne službe zaštitnika su od dr Macure zatražili dokument u kom je ta njena neophodnost precizirana. Ona je to odbila uz opravdanje da sadrži „škakljive podatke“ i u pomoć pozvala pravnicu Milicu Minić, koja je zatražila „pisani zahtev za pristup informaciji od javnog značaja“. Nakon objašnjenja predstavnice ombudsmana da to po zakonu ne ide baš tako, Macura je saopštila: „Postoji neko i iznad vas“.

Nije ga imenovala tom prilikom, ali je to već više puta učinila kada nas je obaveštavala da se „udes desio u Ulici gospodara Aleksandra Vučića“ i sudar „u Bulevaru kralja Vučića“, a kada joj je lično ON pritekao u pomoć: „Uhvate Nadu Macuru da maltretiraju jer je napravila lapsus, a ta žena svako jutro ustaje u pet sati, a ti koji se smeju ustaju u 11 sati, pa se još smeju“.

Ostaje da vidimo da li će joj i ovog puta priteći u pomoć ili će njena dokumentacija biti dostavljena. Baš kao što ostaje da se vidi da li će direktor Čolaković uputiti javno izvinjenje građanima, što je jedna od preporuka nakon kontrole i da li će Ministarstvo zdravlja preispitati kako se njihove preporuke sprovode u Hitnoj pomoći ili će se još jednom pokazati da ova vlast baš ne drži do zakonom propisane kontrole.

Sandra Petrušić
Tekst za nedeljnik NIN

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: