Izbor Babića pokazuje odnos vlasti prema narodu


Vlast je šest meseci tražila najboljeg kandidata za "Koridore Srbije" i to što ga je pronašla u Zoranu Babiću pokazuje kakav je njihov odnos prema narodu i državi, smatra urednik ekonomske rubrike Danasa Aleksandar Milošević.

Milošević navodi da praksa postavljanja v.d. direkotra služi da bi vlast postavljala svoje ljude koje inače ne bi mogla da postavi, ako bi se birali na konkursu.

Presuda Višeg suda u Somboru, kojom će banka klijentu vratiti novac od naknade za obradu kredita i sve sudske troškove, otvorila je očekivanja svih vlasnika kredita u Srbiji da pravdu potraže na isti način. Milošević kaže da je bilo dosta tužbi protiv banaka i da je dobro što se sada pojavljuju prve presude.

"Banke kada urade nešto što ne treba i treba da budu kažnjene, često su uživale zaštitu države, NBS je bila na njihovoj strani. Sada sudovi zauzimaju neke druge stavove što je dobro. Sudovi se osećaju jakim i kadrim da donesu ono što misle da treba da donesu", naveo je on.

Komentarušući tekst Danasa da "Rusi nemilosrdno eksploatišu rezerve nafte", Milošević je rekao da je sporazum sa NIS-om zaključen još 2008. godine, a da je 2013. odlučeno da će NIS da zadrži rudnu rentu na 3 odsto.

"To je jako malo, jedino NIS ima izuzetak, za druge je 7 odsto, u Evropskoj uniji je to mnogo više. To je urađeno kad je pravljen dogovor za Južni tok i Kosovo. Odlučili su da ostane rudna renta 3 odsto pa su rekli dobro ali Južni tok će da prođe kroz Srbiju, pa ni toga nije bilo. Mislim da treba da sednemo i razgovaramo da neku veću rudnu rentu plaćaju. NIS je povlašćena firma, ne iz ekonomskih već iz političkih radnika, ne plaćaju ekološku taksu i to pokazuje kako se mi ophodimo prema sopstvenim resursima...dođe strani investitor mi ga postavimo na pijedestal i onda on može sve".

Govoreći o propadanju kompanije Komgrap on je rekao da se tamo dešava ono što i u mnogim firmama u Srbiji.

"Firmama koje propadaju država omogućava veštačko disanje, mi njima dozvolimo da ne plaćaju poreze i doprinose i onda se to nadoknađuje iz budžeta i tako dobijemo privredu koja je u današnjem stanju. Moramo da presečemo i kažemo ako nešto ne plaćate, morate da platite kaznu i da budete zatvoreni. Država zna koja su preduzeća u problemu, imate metalsko sirćetni kombinat, Azotaru, Petrohemiju koji su veliki teret, RTB je ogroman problem, nadam se da će najave biti ostavrene i da će kupiti Kinezi".

Kako kaže Azotara je ogroman trošak za državu i dodaje da je to novac od plata i penzija i da svaki penzioner mora da zna gde ide njegov novac.

"Ne verujem da će imati veće penzije, bile su najavljene i veće plate. To je matematička stvar, ne možete da imate veći rast plata nego što vam je rast BDP-a. Ako imate rast 3 odsto BDP ne možete imati rast plata od 5 odsto, gledajte koliko raste BDP, ja se nadam da će biti rasta do 3 odsto"

Izvor: N1

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: