Izjava Nikolića o Republici Srpskoj izazvala oštre osude u BiH

Jesu li na pomolu nove tenzije između BiH i Srbije? Razlog bi mogle da budu poslednje izjave odlazećeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića, koji je kazao da se "nada da će jednog dana Srbija i RS biti jedno". Izjavama se atakuje na teritorijalni integritet BiH, poručuju iz Sarajeva.

Samo dan nakon posete zvaničnika dve zemlje mostu koji spaja Ljuboviju u Srbiji i Bratunac u BiH, građevinski radovi pali su u drugi plan. Primat su dobili oni politički, a sve zbog izjave odlazećeg predsednika Srbije, koja je dobila barem dvostruko tumačenje.

"A meni je isto toliko važno što imaju po dve trake sa obe strane, namenjene biciklistima i pešacima, da se po njemu šetnjom stiže iz Srbije u Republiku Srpsku i iz Republike Srpake u Srbiju, i da jednog dana ne bude važno odakle si pošao i gde ćeš da ideš, pošto će sve da bude jedno", kazao je Nikolić.

Za Stranku demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, poruka je bila nedvosmislena.

"Izjave kojima se atakuje na teritorijalni integritet BiH su prepreka obnovi dobre saradnje zemalja zapadnog Balkana koju Srbija verbalno proklamuje. BiH je očuvala svoj teritorijalni integritet i suverenitet i u mnogo težim okolnostima, pa i onda kada je na BiH vršeći otvorenu agresiju atakovao Miloševićev srbijanski režim u kojem je Nikolić imao značajnu ulogu", navode iz SDA

Sreća je što je Nikolić odlazeći predsednik, poručo je Ramiz Salkić, potpredsednik Republike Srpske.

"Ova izjava pokazuje odakle je dolazila sva podrška predsedniku entiteta RS, gospodinu Dodiku i njegovim separatističkim težnjama i pokazuje to da u Srbiji na političkoj sceni imamo ljude koji maštaju i sanjaju veliku Srbiju", ocenjuje on.

Da sam bio prisutan, otišao bih, kaže zastupnik DF-a u predstavničkom domu državnog parlamenta, Željko Komšić.

"Reagovao bih čim je takvu izjavu dao. I nema tu puno pameti. Naravno da je narušavanje teritorijalnog integriteta BiH u pitanju, u smislu izjave čoveka koji obavlja najvišu dužnost u Republici Srbiji. Nikolić i slični njemu to mogu samo da sanjaju", poručuje on.

No, ne treba tražiti samo negativno, ističe Miloš Šolaja, univerzitetski profesor iz Banja Luke.

"Možda je predsednik Nikolić mislio u nacionalnom smisu i to ne mora značiti da nije tačno. Niko nije govorio o granicama i pomeranju granica. Mislim da to treba shvatiti u konstruktivnom smislu i ne treba odmah tražiti sve negativne stvari", kaže Šolaja.

Premijer Srbije, a budući predsednik Aleksandar Vučić, istakao je da su radovi na mostu izvedeni na vreme, i pre roka. Važno je spajati, bila je poruka Aleksandra Vučića. No, most "Bratoljub" koji spaja Ljuboviju u Srbiji i Bratunac u BiH je, u najmanju ruku, podelo mišljenja.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: