Kajl Skat: Informer je najobičniji ološ

Američki ambasador u Srbiji Kajl Skat, odgovarajući na pitanje novinarke Informera o tvrdnjama da se Srbiji koči proces pristupanja Evropskoj uniji jer se nekim zvaničnicima ne sviđa kako premijer Aleksandar Vučić vodi zemlju, je rekao da to "neće biti jedina laž" koju je čitao u Informeru i "verovatno neće biti zadnja".

"Ima takozvanih informacija na bazi izvora za koje nemam pojma šta su. Informer je najobičniji ološ, kako kaže vaš premijer, što se tiče vesti", rekao je Skat u izjavi medijima, posle predavanja na Fakultetu za međunarodnu politiku i bezbednost.

Skat je dodao da bi mediji trebalo da budu bazirani na činjenicama.

"A u Informeru ne vidim činjenice, samo vidim laži", rekao je Skat.

Vučićević: Izvinjenje ili tužba

Glavni urednik Informera Dragan Vučićević pozvao je ambasadora Skata da se javno izvini tom dnevnom listu i najavio da će ga u suprotnom advokatski tim Informera tužiti nadležnim sudovima u Srbiji i SAD.

Vučićević je u izjavi objavljenoj na sajtu Informera naveo da je Skot "bez ikakvog razloga i ničim izazvan prostački izvređao" taj list i da je na taj način uvredio i čitaoce, zbog čega očekuje reakciju strukovnih udruženja.

On je naveo i da je Skot svojom izjavom potencijlno naneo ogromnu štetu Informeru i ugrozio poslovanje i dodao da su već zvaničnim putem od nadležnih vlasti u Vašingtonu zatražili objašnjenje.

"Pitanja na koje Stejt department mora da nam odgovori glase: Da li je stav ambasadora Skata zvanični stav SAD? I ako nije, da li će se i kada ograditi od njegovih izjava i prostačkih uvreda?", naveo je Vučićević.

Dačić: Ministarstvo će reagovati

Šef diplomatije Ivica Dačić rekao je da će Ministarstvo spoljnih poslova reagovati povodom izjave američkog ambasadora Kajla Skata o listu Informer. 

"To je neprihvatljiv odnos prema novinarima. Niko nema prava da se tako odnosi prema medijima, a najmanje strane diplomate", rekao je Dačić u izjavi za Informer.

Izvor: Beta, N1

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: