Karamarko ante portas 2.0

Sada kad smo saznali da dane u političkoj »mirovini« Zoran Milanović provodi u Južnoafričkoj Republici, ukazao nam se i gotovo zaboravljeni Tomislav Karamarko. On ni manje ni više nego osniva Institut za sigurnost i prosperitet Hrvatske. Ne, to nije ministarstvo za glupo hodanje, to je nevladin think-tank s vrlo ozbiljnom političkom agendom.

Riječ je o, kako kaže Karamarko, rezultatu njegovih posljednjih putovanja po Washingtonu, Izraelu, Londonu i drugim gradovima u Europi gdje se susreo s brojnim stručnjacima, političarima, poslovnim ljudima i državnim dužnosnicima, nakon čega je zaključio okupiti vrhunske hrvatske i svjetske stručnjake »kako bismo se bavili složenim pitanjima i predlagali stvarna rješenja koja su od iznimne važnosti za budućnost Hrvatske«.

I Markićkina udruga U ime obitelji je samo udruga, a ipak čini vrlo političnu organizaciju koja je upravljala nizom političkim procesa u Hrvatskoj, stoga ne treba potcjenjivati ni ovu Karamarkovu nakanu. Ona sigurno ne dolazi slučajno u vrijeme uoči mogućih novih izbora za Sabor, ali može biti platforma i za neku buduću Karamarkovu političku kandidaturu. Priča mora biti povezana i s procesima u HDZ-u, gdje vrije oko struje Zlatka Hasanbegovića. Ekstremnija desnica priprema se za novu fazu borbe za vlast na svim frontovima, to je jasno.

I zato je potpuno jasno zašto Andrej Plenković najavljuje nove izbore unutar HDZ-a. Dvije su opcije: suparnike će ili pridružiti, ili izbaciti, ali s obzirom da su birači HDZ-a trenutno sigurno desniji od stranačkog vodstva, nije za njega bezopasno ako oni sami odu iz HDZ-a, pridruže se Esih i Hasanbegoviću, te zajedno s nekom Karamarkovom kvazi nepolitičkom agendom krenu u formiranje nekog novog HDZ 2.0.

Kao što se SDP bori sa svojim procesima traženja novog identiteta, isto je i s HDZ-om. Hrvatski desničari nezadovoljni su Plenkovićem, on je za njih kamilica, a priče o velikoj koaliciji sa SDP-om ih vjerojatno užasavaju više nego da ih mučiš cajkama (u kojima potajno uživaju). Građanska, staložena i stabilna Hrvatska njima je kao sol na ranu, oni vole viku, uzvike zna se koje i U-na-čelu. A ako ne ide milom, unutar HDZ-a, onda ide »silom«, bočno kroz razne udruge i think-tankove. Tako je i u Markićkinoj udruzi bilo think-tankanja sve dok nisu došli do pametnih zaključaka da abortus treba zabraniti, da bolesnicima u bolnicama treba pod prozorima prati mozak vjerskim napjevima, a homoseksualcima zabraniti pravo na izbor.

Čega bi se Karamarko mogao dosjetiti u think-tanku čiji je cilj hrvatska sigurnost i prosperitet, bolje da ne znamo, možda sagradi zid na granicama, a prosperitet osigura tako da »sredi kurikularnu reformu«.

Ili je sve samo uvod u predsjedničke izbore 2020. Karamarko vs. Milanović?!

Tihana Tomičić
Kolumna za Novi list

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: