Kolege podržale policajca koji je priveo sina Zvezdana Jovanovića

Da li je policajac Dalibor Karanović suspendovan zbog privođenja sina Zvezdana Jovanovića ili zato što je prekoračio svoja ovlašćenja? O ovom slučaju se prvi put oglasio Sektor unutrašnje kontole MUP-a u kojem tvrde da pritisaka na njihov rad nije bilo. U međuvremenu, Karanovića je podržao Sindikat srpske policije jer su uvereni da nije kriv.

U nedostatku rasprave u velikoj sali Doma narodne skupštine, poslanici vlasti i opozicije optužbe su razmenjivali za govornicom u holu i pred novinarima. Počeo je Balša Božović iz Demokratske stranke.

"Tokom sutrašnjeg dana, sve optužbe na račun Nebojše Stefanovića potkrepiću materijalnim dokazima - da sarađuje sa Zvezdanom Jovanovićem i da postupa po naređenju ubice Zorana Đinđića time što podmeće lažne iskaze i zloupotrebljava unutrašnju kontrolu policije”, najavio je Božović.

Odmah potom, odgovorio mu je Vladimir Orlić iz Srpske napredne stranke. "Ministar lično uzima i prepravlja iskaze, i raznorazne druge gluposti. Dakle, ako nije reč o čistim fantazijama, reč je o proceduri. Njemu smeta to što se institucije u ovoj državi bave nečim, njemu smeta to što postoji neko pravilo”, rekao je Orlić.

A šta je pravilo i šta su činjenice mimo vatrenih političkih izjava? Uprkos tvrdnjama državne sekretarke MUP-a Biljane Popović Ivković da je Karanović uperio pištolj u sina Zvezdana Jovanovića, koje je iznela na televiziji Pink i pre nego što ih je saopštila unutrašnja kontrola, Lazar Ranitović iz Sindikata srpske policije kaže da su videli drugačiju verziju događaja.

"Po mojim saznanjima, u izjavi koju je maloletni N.J. dao Tužilaštvu on nije nigde naveo da mu je kolega Karanović prislanjao pištolj na grudi niti dovodio pištolj, stavljao na čelo, ni bilo šta slično. Dakle, to je prva izjava koju je dao tužilaštvu”, navodi Ranitović.

Međutim, za Sektor unutrašnje kontrole nema dileme - policijska uprava u Novom Sadu, koja je prva proveravala optužbe na račun Karanovića i zaključila da nije prekoračio nadležnosti - dostavila je izveštaj "pun nejasnoća i nelogičnosti", te je Sektor unutrašnje kontrole odlučio da proveri još jednom.

"Na osnovu izvršenih konsultacija sa tužiocem - Sektor unutrašnje kontrole je podneo krivičnu prijavu za krivično delo zlostavljanje i mučenje protiv jednog policijskog službenika. Tokom rada na ovom predmetu nismo imali nikakve instrukcije niti bilo kakva pozivanja od bilo koga niti uticaj na rad sektora unutrašnje kontrole”, kaže načelnik Sektora unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova Miloš Oparnica.

Podsetimo, policijski službenik Dalibor Karanović tvrdi da je postupao po zakonu jer N.J. nije kod sebe imao ličnu kartu, kao i da je udaljen sa dužnosti nakon što se ministru Stefanoviću pismom iz zatvora obratio njegov otac, Zvezdan Jovanović.

Izvor: N1

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: