Korisna bi bila Hasanbegovićeva stranka

Što će uistinu donijeti budućnost, to ćemo tek vidjeti. Ali već sada se može reći da bi za hrvatsku politiku moglo biti dobro što su se Hasanbegović i Esih, kao prije njih i Glasnović, rastali s HDZ-om i krenuli u svoju avanturu.

Kristalna kugla slabo radi ovih dana pa se naveliko nagađa što će biti s ekipom Hasanbegović-Esih-Glasnović. Koliko glasova u Zagrebu? Mogu li požnjeti bolji rezultat nego HDZ i tako zadati novi udarac Plenkoviću? Onda, hoće li njihov tročlani klub u ovom Saboru – dokle ovog Sabora bude – opet glasati za HDZ kao dio nove većine? Idu li za njima još neki HDZ-ovci? Bi li Hasanbegovićeva lista u Zagrebu mogla biti klica nove ekstremno desne stranke na nacionalnoj razini? Ili će sve to skupa neslavno propasti?

Što će uistinu donijeti budućnost, to ćemo tek vidjeti. Ali već sada se može reći da bi za hrvatsku politiku moglo biti dobro što su se Hasanbegović i Esih, kao prije njih i Glasnović, rastali s HDZ-om i krenuli u svoju avanturu.

Što se tiče izbora u Zagrebu, izgledi su slabi. Mrak Taritaš, Bandić i Švaljek jedini su kandidati za drugi krug i oko toga za Brunu Esih i kompanjone nema dobrih vijesti. Uostalom, trojka je nekidan okupila svoje pristaše i potencijalne glasače na Trgu maršala Tita, gdje se opet tražila promjena imena trga oko HNK-a. No, bilo ih je usve tisuću do tisuću i pol. Neka ih ima i 10 ili 15 puta više, to opet garantira skroman rezultat. Biračko pravo u Zagrebu imalo je na prošlim izborima 687.204 građana, a Zagreb nikad i nije bio ultradesničarski orijentiran. Dakle, Hasanbegovićevi možda mogu uzeti tri mandata u Gradskom vijeću i to je otprilike to. Netko će reći – dobro je za početak, pa i jest, ali HDZ će, gotovo sigurno, dobiti više, velika je to i poslušna stranka i brvno će ipak biti njihovo.

Predviđa se da bi situacija u Saboru mogla biti puno bolja za odmetnike jer Plenković zbog većine mora hodati po jajima, a tri su glasa u ovoj suši jako važna. Evo, jučer je i Furio Radin povukao podršku Vladi zbog šovinističke izjave o manjinama Plenkovićevog potpredsjednika Milijana Brkića. No, kad bi se Esih, Hasanbegović i Glasnović opet utalili s HDZ-om, ode uvjerljivost čak i kod najzapaljenijih simpatizera. A s druge strane, nakon svih onih groznih uvreda i pogrda, koje je na račun premijera Plenkovića i njegovih ljudi izgovorio Hasanbegović, optužujući ih da su politiku pretvorili u smrdljivu močvaru, samopoštovanje s njihove strane mora pasti na čistu nulu da trojku opet prime k sebi u krilo. Tako da se čini kako ni tu ne može biti neke velike sreće za Hasanbegovića. Morat će sjediti na drvenom tronošcu koji je sam izabrao. Može li za njim krenuti još HDZ-ovih saborskih zastupnika? Ne vjerujem. Parlamentarni izbori će biti brzo, a mjesto na listi HDZ-a u nemjerljivo više vrijedi i donosi nego kod Hasanbegovića, ako se on odluči za nacionalni proboj.

Međutim, Karamarkovom gojencu otvoreno je polje da formira stranku krajnje desnice i zapaše prostor za koji se, u raskolima i tučama, bezuspješno otima gomila pravaških strančica. To bi mogao biti neki ozbiljan posao. Ekstremno desno glasačko tijelo treba bazu, pa neka im je Hasanbegović ponudi. A Plenković onda, ako ga sreća posluži, može početi stvarno transformirati HDZ u demokratsku stranku, na sliku i priliku europskih pučana. Tako bi obojica, i Hasanbegović i Plenković, s vremenom pridonijeli političkoj stabilnosti u Hrvatskoj, koju tako gorljivo prizivaju dok se bore za vlast.

Sanja Modrić
Kolumna za Novi list

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: