Makedonski scenario za početnike

Kome nije jasna situacija u Makedoniji, dovoljno je da kupi Informer, ili samo da na trafici baci pogled na naslovnu stranicu i može da izvuče zaključak da su dobri oni koje Informer pljuje, a loši oni koje hvali. Inače, ta formula važi za sve ličnosti i događaje o kojima oni pišu

Jesi li video šta se nedavno dogodilo u Makedoniji“?
„Aha, njihov 5. oktobar. Svaka čast građanima kojima je dozlogrdila vlast pa su uleteli u parlament“. 
„Ma ne bre, ti koji su uleteli bili su pripadnici vladajuće partije, koji su se pobunili protiv opozicije koja je sa albanskom strankom želela da formira vlast“. 
„Vou, vou, vou, čekaj malo! Pa zar ti iz vladajuće stranke nisu sa istim tim Albancima formirali koaliciju i vladali, evo sada već preko jednu deceniju“? 
„Pa da, ali...“
„Prekini, ne mogu više da slušam, boli me glava“!

Ovako nekako bi tekao dijalog između dve osobe koje pokušavaju da shvate šta se događa u Makedoniji. Izgleda da ni samim Makedoncima nije jasno ko je tu za koga, ko protiv koga, ko bi sa kim, a ko protiv koga, te im jedino preostaje da pozovu svoje daleko obaveštenije prijatelje iz Srbije kako bi im ovi razbistrili situaciju jer je poznato da oko 90 odsto Srba ima čvrsto formirane stavove u vezi sa politikom, sportom i vakcinacijom, znači sa svime, pošto se prethodno o svemu detaljno obaveštavaju na društvenim mrežama, a svoja ubeđenja učvršćuju svađajući se u komentarima na Fejsbuku.

Uostalom, kome nije jasna situacija u bivšoj najjužnijoj jugoslovenskoj republici, dovoljno je da kupi Informer, ili samo da na trafici baci pogled na naslovnu stranicu ovog lista i može da izvuče zaključak da su dobri oni koje Informer pljuje, a loši oni koje hvali. Inače, za one slabije obaveštene, kada je Informer u pitanju, ta formula važi za sve ličnosti i događaje o kojima oni pišu.

I dok se u Makedoniji dešava... nešto, Savet bezbednosti je zakazao hitnu sednicu na kojoj neko treba da im objasni situaciju u Makedoniji. Verovatno se i sam Soroš ovih dana hvata za glavu kada neko pokušava da mu objasni šta se događa na Balkanu, pa ne zna više koga treba da nastavi da finansira, kao što je, po rečima gorepomenutog lista i cenjenih srpskih analitičara, poput Dragomira Anđelkovića i njemu sličnih, finansirao sve ove godine, još od raspada Jugoslavije pa do studentskog protesta u Beogradu.

Da su Srbi jako brižni i saosećajni sa svojim makedonskim susedima, govori činjenica da je Vučić istog dana apelovao na sve strane da smire tenzije. Jer, gde baš sad pred početak letnje sezone da nam se zakomplikuje put do Halkidikija i nazad. Uostalom, navijači Zvezde i Rada već su krenuli ka Makedoniji, preteći da će izaći na ulice Skoplja i rešiti sve za dan, dva, samo da bi Srbi na miru mogli da putuju ka Haniotiju i Pefkohoriju. Pa i sam Mirko Alvirović ovih dana snima novu patrolu do Grčke sa savetom za srpske turiste: „Evo nas na 388. kilometru od Beograda na našem putu ka Paraliji i upravo ulazimo u Makedoniju. Tu samo dajte gas i projurite što je brže moguće do graničnog prelaza sa Grčkom. Ne obraćajte pažnju na duboke kolotrage u koje ume da uđe voda, potpuno su nebitni“.

Kad smo već kod Srbije, ne treba zaboraviti da je Vučić onomad izjavio kako će se desiti makedonski scenario. Doduše, nije se desio u Srbiji nego u Makedoniji, ali u svakom slučaju Vučić je ispao prorok i time svim nevernicima dokazao da je pored istovremenog obavljanja premijerske i predsedničke funkcije, moguće obavljati i funkciju proroka, što je titula iznad patrijarha, odnosno samo jedan stepenik ispod titule Boga.

I to bi ukratko bilo to što se makedonskog scenarija za početnike tiče. A kome treba još kraće objašnjenje, nek priupita bilo kog Srbina i on će mu reći: Makedonija je zemlja u kojoj se stalno dešava neko sra*e, u kojem su na kraju Albanci krivi za sve.

Zoran Kesić i ekipa Njuz.neta
Kolumna za nedeljnik NIN

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: