Na koncertu Arijane Grande u Mančesteru najmanje 19 mrtvih

Policija u Mančesteru saopštila je da je na koncertu pop pevačice iz SAD Arijane Grande u tom gradu došlo do incidenta u kom je stradalo 19 ljudi, a veliki je broj povređenih. Policija će napad tretirati kao teroristički, navedeno je.

Kako prenose britanski mediji, još je nejasno šta se zapravo dogodilo. Veliki broj ekipa hitne pomoći upućen je na lice mesta nešto iza 10.35 po lokalnom vremenu. Očevici tj. posetioci koncerta su za pojedine medije naveli da su čuli eksploziju, neki navode da ih je bilo dve, neki tri, drugi dodaju da su čuli i pucnje... Svi su preneli da su videli veliki broj povređenih i krvavih ljudi.

Policija je saopštila da je povređeno nešto više od 50 osoba. 

Ubrzo zatim, obavestili su građane da ne budu zabrinuti ukoliko budu čuli buku - i da će biti izvedena kontrolisana eksplozija u dvorištu katedrale koja se nalazi nedaleko od Arene.

Nešto kasnije, javnosti su saopštili da su policajci na terenu, kod katedrale, pronašli zapravo bačenu odeću, a ne sumnjivi predmet, kako se u prvi mah činilo.

Deo grada oko Arene je "pod blokadom". Ministar bezbednosti Ben Voles pozvao je građane na oprez i da prijave sve što im se bude učinilo sumnjivim na liniju otvorenu za borbu protiv terorizma.

Premijerka Tereza Mej je u pisanoj izjavi navela da su njene misli s porodicama žrtava i dodala da rade na tome da objave sve detalje u vezi sa incidentom.

U saopštenju koje je objavila uprava Mančester Arene navodi se da se incident dogodio izvan hale u kojoj je održan koncert. Pojedini mediji naveli su u izveštajima da se radilo o holu Arene, ali je u ovakvim situacijama uobičajeno da dođe do protivurečnih informacija, navedeno je u saopštenju u kom se dodaje da će čim budu imali detaljnije informacije, o tome obavestiti javnost.

Inače, na koncertu su uglavnom bile mlade osobe - deca, tinejdžeri i dvadesetogodišnjaci.

Kapacitet Arene je 21.000 mesta, javlja Gardijan.

Policija je navela i da je moguće da je u pitanju teroristički napad i da će ga tako i tretirati, sve dok ne bude dokaza da se ipak radi o nečem drugom.

Svi putevi u tom delu grada su blokirani, zatvorena je železnička stanica. Fejsbuk je aktivirao "safety check", kako bi svi koji su blizu Arene mogli da obaveste bliske ljude i porodicu da su na bezbednom.

Inače, kako su naveli ljudi koji su bili u Mančester Areni, incident se dogodio neposredno po završetku koncerta.

Arijana Grande nije povređena, navedeno je iz PR službe američke pevačice.

Inače, odmah po prijavi, policija je saopštila građanima da se ne približavaju delu grada oko Mančester Arene i da se radi o "ozbiljnom incidentu". Naoružani policajci su u svim okolnim ulicama.

Na lice mesta su vrlo brzo stigle i kontradiverzione jedinice. Policijski helikopter nadleće deo iznad Arene.

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci na kojima se vidi panično napuštanje dvorane.

Izvor: N1

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: