Najokrutnije ubice dece povratnici, uvedimo doživotne


Predstavnici Fondacije Tijana Jurić navode da je u poslednjih 10 godina evidentan porast nasilja - pogotovo krivičnih dela sa smrtnim ishodom dece i maloletnih lica. Zato su potrebne strože sankcije, uvođenje doživotne za najteža krivična dela, ističu. Najokrutnije ubice su u 90 odsto slučajeva povratnici, treba ih odstraniti s ulice, kaže Jurić.

Predstavnici Fondacije Tijana Jurić i dnevnog lista Blic predali su predsednici Skupštine Srbije Maji Gojković nacrt izmena krivičnog zakonika - predlog izmene Krivičnog zakonika kojim se zahteva uvođenje kazne doživotnog zatvora za ubistvo i silovanje deteta do 14 godina, maloletnog lica do 18 godina i trudne žene.

Pravna zastupnica Fondacije "Tijana Jurić" Maja Atanasković pojasnila je da predlog izmene krivičnog zakonika za delo teškog ubistva podrazumeva da se pored zatvorskog minimuma od 10 godina predvidi i mogućnost uvođenja kazne doživotnog zatvora za ubistvo deteta i trudne žene, za ubistvo maloletnog lica na svirep i podmukao način i za silovanje i obljubu nad nemoćnom licem ili detetom.

Trenutno, prema važećem krivičnom zakonodavstvu, kazna za najteža krivična dela je minimum 10 godina i sud ima mogućnost da ublaži kaznu do sedam godina.

Ideja o uvođenju doživotnog zatvora u Srbiji je aktuelizovana pre nekoliko godina, ali nikada nije bilo političke volje da se to i dogodi. Ministarstvo pravde formiralo je pre dve godine radnu grupu koja se time bavila, ali ona nije odradila posao za koji je formirana - jer je, kako su naveli, potrebno više vremena i šira rasprava.

Potrebna je jedna dobra volja naših državnih institucija, da takva jedna procedura zaživi, rekao je Igor Jurić, osnivač Fondacije Tijana Jurić. Kazao je da je razgovarao sa predsednicom Skupštine Majom Gojković o upućenom predlogu i dodaje da je optimista. Navodi da mu je Maja Gojković u privatnom razgovoru rekla da i ona podržava tu inicijativu.

Pravna zastupnica Fondacije kaže da su se prilikom izrade nacrta vezali isključivo za praksu, da su pribavili  presude o slučajevima i došli do nimalo lepog zaključka - u poslednjih 10 godina je evidentan porast nasilja - pogotovo krivičnih dela sa smrtnim ishodom dece i maloletnih lica.

Neminovno je i neophodno pojačati sankcije, uvesti doživotne kazne, kao prevenciju tih krivičnih dela, smatraju gosti Novog dana.

Cilj fondacije je da upozoravamo decu, razgovarali smo sa hiljade i hiljade dece, obilazili škole, razgovorili smo sa nastavnicima, roditeljima, ispričao je Igor Jurić.

"Trenutna kaznena politika nije dala rezultat, to je definitivno... Rekli su da treba više vremena, mi vremena više nemamo... Izgubili smo Tijanu, izgubili smo Ivanu, izgubili smo Katarinu (slučaj u Zvezdarskoj šumi, 2005)", kaže Jurić.

Ukoliko ne bude političke volje da nacrt ide pred poslanike, potpise će skupljati građani putem inicijative, kažu.

"Zaista sam čvrsto ubeđen, i kad sam razgovarao s ministrom policije i ministrom rada svi su rekli - da mi to podržavamo, ajde da sada da vidimo koliko podržavaju", dodaje Jurić.

Atanasković dodaje da su prilikom izrade predloga izmena krivičnog zakonika radili analizu evropskog zakonodavstva i došli do zaključka da i tamo postoji doživotna. "Sa aspekta evropskog zakonodavstva, to je apsolutno izvodljivo", ističe.

Pojašnjava da se predlog odnosi na četiri krivična dela, da se licima ne omogući da podnesu molbu za uslovni otpust, ali da se ne uskraćuje mogućnost pomilovanja ili amnestije.

Apsolutno očekujemo da imamo podršku svih političkih struktura, kaže i dodaje da su bili i u Ministarstvu pravde i o tome razgovarali. "Ministarstvo pravde nije odustalo od predloga za doživotnu, ali je trenutno to ostalo po strani", rekla je komentarišući slučaj ranije radne grupe.

Neki zakoni u našoj zemlji su prevazišli ovo društvo, kaže Jurić. Dodaje da i BiH, Crna Gora i Hrvatska nemaju takođe takve zakone, i ističe da i one treba da porade na tome.

Podsetio je na stravičan slučaj trogodišnje Anđeline iz okoline Zaječara, koju je na prevaru oteo, silovao, pretukao i na kraju ubio Vladica Rajković u selu Vratarnice.  Jurić kaže da su mediji pet dana brujali o tome, o ubici, a da je slučaj sada zaboravljen.

Ne želim da se desi nova Anđelina, pa da započnemo taj korak, naveo je.

"Mi te ljude moramo da odstranimo sa ulice... Najokrutnije ubice su u 90 odsto slučajeva povratnici, i mi njih treba da odstranimo s ulice", kaže Jurić. Dodaje da je to podatak kojim svi treba da se vodimo.

Jurić zaključuje da naš sistem ne brine ni o žrtvama, i da je siguran da niko ne brine o tim ljudima kad izađu iz zatvora, posle zločina, a kamoli o njihovoj resocijalizaciji.

Izvor: N1

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: