Nemile scene u Zagrebu: aktivistice blokirale 'Hod za život', policija ih privela i potrpala u maricu

Oko 15.000 ljudi okupilo se u subotu u Zagrebu u "Hodu za život" na Trgu dr. Franje Tuđmana odakle su u povorci prošetali do Trga bana Jelačića uz poruku da treba štiti život od začeća do prirodne smrti.

"Hod za život" ove se godine održava pod geslom "Za život, obitelj i Hrvatsku", organiziraju ga udruge civilnog društva i vjerski pokreti, a Hrvatska biskupska konferencija pozvala je na molitvu za taj događaj. 

Povorku su osiguravali organizatori i policija, a zaustavljena je nakratko neposredno prije Trga bana Josipa Jelačića jer je desetak aktivista koji se protive povorci blokiralo Ilicu sjedajući na mjesto prolaska sudionika "Hoda za život".

Aktivisti su sjeli nasred Ilice i tako blokirali prolaz koloni "Hoda za život". Nedugo nakon ih je počela odvoditi policija.

Povorka je nastavila prema Jelačićevom trgu uz pjesmu i ples. Policija je raščistila kontraprosvjed, a među 20-ak privedenih aktivista je i Sanja Juras iz udruge Kontra. 

Neki su pružali pasivan otpor.

Nakon intervencije policije, koja je prosvjednike uhitila i udaljila ih s mjesta prosvjeda u policijskim automobilima, povorka "Hod za život" došla je do Trga bana Jelačića gdje se priprema glazbeni program.

Zagrebačka kolona stigla je na trg bana Jelačića uz pjesmu "Lijepa li si" Marka Perkovića Thompsona.

Uz poruke koje promiču pravo na život od začeća do prirodne smrti, povorku su na raskrižjima dočekivale protuporuke da žene imaju pravo na odabir i da povorka ugrožava njihova prava, posebice u kontekstu gospodarskog stanja u društvu i nebrige društva za prava žena i prava rođene djece.

Osim u Zagrebu, "Hod za život" danas se održava i u Splitu te u Rimu.

Ovo je drugi "Hod za život" organiziran u Zagrebu i prvi paralelno organiziran u jednom drugom hrvatskom gradu.

Po procjeni zagrebačke policije, na "Hodu za život" okupilo se 15.000 ljudi. Kretanje povorke ometalo je nekoliko osoba koje su nakon postupanja policije dovedene u službene prostorije, izvijestila je policija.


Platforma za reproduktivna prava žena: 'Hod za život' nema veze sa zaštitom života

Platforma za reproduktivna prava žena ocijenila je u subotu "Hod za život" političkim skupom koji nema veze sa zaštitom života, već mu je, kako navode, cilj ograničiti dostupnost pobačaja i zabraniti ga odnosno "oduzeti pravo ženama da odlučuju hoće li, kada i s kime imati djecu". 

Prosvjedujući protiv "Hoda za život" u Zagrebu, izvijestili su da su aktivisti i aktivistkinje Platforme za reproduktivna prava žena raznim akcijama duž Ilice, ali i na pročeljima zgrada na Trgu bana Jelačića željeli poručiti kako neće dopustiti da se gaze temeljna prava žena. Pritom su ispred kolone nosili transparent 'Hod za život gazi žene', a nekolicinu je privela policija nakon što su sjeli ispred kolone koja se nakratko zaustavila. Bili su tu i transparenti 'Crkva i država u ratu protiv žena' i drugi.

Iz Platforme tvrde da se "lažna borba za život prikazuje kao borba i za demografski rast" te naglašavaju da demografski rast i ilegalnost pobačaja nisu ni u kakvoj vezi.

"Oni koji zagovaraju demografski rast trebali bi se fokusirati na borbu protiv otpuštanja trudnica jer su trudne, donošenja zakona o radu koji štete trudnicama, a zalagati se za sigurna radna mjesta i plaće, adekvatne društvene servise i obrazovanje", ističu iz Platforme.

Također smatraju da je pobačaj, iako je danas u Hrvatskoj legalan, i dalje nedostupan.

"Zbog visoke cijene, prakse priziva savjesti, ali i jake stigme i pritiska za žene, mnogim ženama je pristup tom pravu ograničen. Zato Platforma zahtijeva legalan, dostupan, siguran i besplatan pobačaj. Zahtijevamo dostupnu i besplatnu kontracepciju te adekvatnu seksualnu edukaciju. Zahtijevamo ukidanje priziva savjesti ginekologa i ginekologinja. Zahtijevamo obiteljsku, demografsku i socijalnu politiku koja ženama omogućava sve uvjete za donošenje odluka o rađanju ili ne-rađanju i planiranju obitelji", napominju iz Platforme za reproduktivna prava žena.


Aktivisti privedeni zbog kršenja članka 124. koji glasi: 'Pješaci su dužni kretati se nogostupom'

Tijekom Hoda za život privedeno je 16 osoba, a među njima su bile i Sanja Sarnavka, čelnica udruge B.a.b.e i aktivistica Sanja Juras.

Odgovarat će zbog kršenja članka 124. Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Prema tom članku pješaci su dužni kretati se nogostupom, dok se njihovo zadržavanje na kolniku može kazniti novčanom kaznom od 300 kuna.

Izvor: Vijesti.hr, Net.hr

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: