Ombudsman: Hitna pomoć nije postupila etički, da se izvini građanima zbog spornog saopštenja

Beogradska Hitna pomoć je, svojim saopštenjem da neće biti u mogućnosti da interveniše u centralnim gradskim ulicama za vreme protesta "Protiv diktature", postupila suprotno profesionalnim i etičkim pravilima ponašanja u obavljanju posla, kao i opravdanim očekivanjima građana poručio je vršilac funkcije zaštitnika građana Miloš Janković.

"Najavom da neće izvršavati svoje zakonom i etičkim kodeksom utvrđene dužnosti, hitna pomoć je dovela u pitanje izvesnost ostvarivanja prava građana na pružanje neophodne hitne medicinske pomoći i neopravdano i neracionalno uznemirila javnost. Istovremeno, takvim saopštenjem naneta je velika šteta ugledu te zdravstvene ustanove", ističe Janković.

U saopštenju se ističe da je i nakon upućene urgencije, saradnja sa ombudsmanom izostala jer Gradski zavod za hitnu pomoć nije dostavio dokumentaciju koja je od značaja za postupak koji je vodio.

Između ostalog, tražena je i kopija odgovarajućeg akta te zdravstvene ustanove kojim je Nada Macura određena kao ovlašćeno lice za odnose sa javnošću.

Zaštitnik građana je preporučio Gradskom zavodu za hitnu medicinsku pomoć u Beogradu da bez odlaganja, putem sredstava javnog informisanja, kao i na svojoj zvaničnoj internet strani, građanima uputi izvinjenje zbog uznemiravajuće sadržine date u navedenom saopštenju.

Takođe, potrebno je da Ministarstvo zdravlja preispita radno pravni status i radno angažovanje svih zaposlenih u ovoj zdravstvenoj ustanovi koji su ispunili zakonski uslov za odlazak u starosnu penziju, da li je svakom od njih donet odgovarajući pravni akt o prestanku radnog odnosa, kao i da li su nakon toga i dalje radno angažovani u istoj zdravstvenoj ustanovi i, ukoliko jesu, po kom osnovu.

O postupanju po upućenim preporukama Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć i Ministarstvo zdravlja će obavestiti Zaštitnika građana u roku od 15 odnosno 60 dana.

Izvor: N1

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: