Osmi sekretar

Kad god se pod okriljem noći uvuče u Visoko Dupe, Vulin na svetlost dana izađe u Famoznom, to je već postalo zakonopravilo koje ni ovoga puta nećemo prekršiti.

Budući da je njegov glavni konkurent u disciplini analne speleologije, spoljni Dačić, u velikoj ofanzivi, osmi sekretar SKOJ-a je u kontraofanzivi morao otići korak dalje - tačnije dublje - pa se u javnosti pojavio sa predlogom da se "procesuiraju" učesnici petooktobarskog prevrata.

Za početak - oni koji su "pljačkali i palili skupštinu", a s vremenom - Osmi sekretar ovo nije rekao, ali se da naslutiti iz konteksta - i svi ostali, dok će Đinđiću, pretpostavljam, sud Vulinove partije suditi u odsustvu.

Istorija se, međutim, ponovila, pa je Visoko Dupe - uz opasku da treba gledati u budućnost - ponovo odbacilo Vulinov organizam, a ja ću ponovo jedan deo javnosti iznenaditi prijatno, drugi pak neprijatno, ispoljavajući "visok stepen saglasnosti" sa Vulinovim predlogom.

Ako već glavešine DOS-a nisu imale muda (pre će biti računa) da se suprotstave legalizmu Referendumskog Lopova, pa da stranke razbojničko-kleptokratskog režima stave van zakona, da njihove funkcionere i članove koji su se ogrešili o zakon izvedu pred lice pravde (zajedno sa skupštinskim palikućama i lopužama, da ne bude zabune), držim da je kosmički pravedno da ih Vulin, sudija Roj Bin & Co "procesuiraju" i osude na po deset godina strogog zatvora u KP domu Zenica, a da budalama koje su im nosile vodu i sasluživale u izvođenju kilavog i polovičnog prevrata - među koje spada i moja malenkost - odrape i svih petnaest.

Možda bismo u mardelju nešto i naučili. Velika je robija škola. Evo, recimo, drugovi Tito i Pijade su vredno robijali (Moša je u nenarodnom zatvoru preveo Kapital na srpski) i zato im - kad je osvanuo njihov peti oktobar - na pamet nije padalo da pripadnicima "poraženih snaga" za šaku dolara (u našem slučaju maraka) progledaju kroz prste i da se, umesto izgradnji socijalizma i Prvoj petoljetki, posvete karanju silikonskih kurvi u motelu Rodić, a i šire.

Dobro, de, i drug Stari i drug Moša bi ovde-onde ponešto kresnuli, ali isključivo u časovima predaha i dokolice, za razliku od njihovih petooktobarskih kaunterparta - čast izuzecima - koji su se državnim poslovima - kojima su inače listom bili nedorasli - bavili u predasima između primanja mita, otimačine i jebačine. Za to vreme je Referendumski Lopov - budući devstven, celomudren i nestjažateljan - pleo svoje potuljene mreže i trasirao put kojim će se Vulin, Dačić & Co na velika vrata vratiti na vlast. A ako vas interesuje šta bih ja radio u zatvoru i kako bih utucavao vreme, otkriću vam tajnu: preveo bih Kapital natrag - na nemački.


Svetislav Basara
Kolumna za dnevni list Danas

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: