Patrijarh u Bajčetini osveštao zadužbinu Tomislava Nikolića

Hram Svetog velikomučenika Dimitrija u Bajčetini, čiji je ktitor predsednik Srbije Tomilsav Nikolić, osveštao je srpski patrijarh Irinej.

Izgradnja te crkve u Nikolićevom rodnom mestu počela je 2013, a osvećenju i liturgiji prisutvovali su i članovi porodice predsednika Srbije kao i brojni građani.

Crkva je bogato oslikana mozaicima iz raznih perioda, uključujući i onaj koji se odnose na stradanja kragujevačkih đaka u Drugom svetskom ratu i žrtve NATO bombardovanja 1999. godine.

Posle liturgije, partrijarh Irinej je rekao da je ovaj Hram "nova zvezda na srpskom duhovnom nebu, novi ukras blagoslovene zemlje Srbije". On je naveo i da je ovo radostan dan i izrazio nadu i verovanje da će po ugledu na Nemanjiće i drugi Srbiju okititi crkvama i manastirima. Irinej je dodao i da se građani mogu ugledati na Nikolića. 

"Ponosni smo na naše svetinje jer su nas one sačuvale na vetrovitom Balkanu i branile nas od vidljivih i nevidljivih neprijatelja", kazao je Irinej. 

Nikolić je rekao da su manastiri u srpskom narodu očuvali veru, ljubav, nadu i, kako je istakao, "najznačajnije, moral". 

"Osećam mir u sebi, pomiren sa sobom i sa svetom, ktitorsku skromnost i prostu ljudsku radost što se eto Božjom voljom i našim trudom ispunio davnašnji san Nikolića", rekao je patrijarh. 

Na predlog Eparhije šumadijske, Sveti arhijerejski sinod SPC ktitorski par Dragicu i Tomislava Nikolica je odlikovao ordenom Svetog Save prvog stepena. Episkom šumadijski Jovan dodellio je ktitorsku povelju Nikoliću i 40 gramata pojedincima zaslužnim za izgradnju crkve. 

Hram je rađen u vizantijskom stilu, a unutrašnjosti crkve dominiraju mozaici koji su kombinacija venecijanskog stakla i prirodnog kamena. Njihv autor je profesor Univerziteta primenjenih umetnosti u Beogradu Miroslav Lazarević, sa svojim timom i studentima.

U crkvi se nalazi i ikona Isusa Hrista koja je poklon ruskog partijarha Kirila. Dizajnerka Slavica Kezunović je kazala da je urađena kripta za ktitore. "To je praktično dom za Tomislava i Dragicu Nikolić", rekla je Kezunovićeva. 

Dodala je da je napravljena i galerija s vrednim poklonima koje je Nikolić kao predsednik dobijao. Osvećenju i liturgiji prisustvovali su i vladika bački Irinej, vladika šumadijski Jovan i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: