Plenković će uzeti sve što mu život pruža

Čeka se drugi krug lokalnih izbora, a onda slijedi Eldorado za ljubitelje demokratskih cirkusarija: hoće li biti novih parlamentarnih izbora, hoće li Plenković uhvatiti čuperak Cairosa i hvatati novu većinu na izborima ili će pokušati gurati tijesnu većinu za svoje ministre u Saboru, to vjerojatno ni on ne zna.

No, neke stvari su ipak više-manje jasne: ako bi HDZ dobio Split i u drugom krugu lokalnih izbora dobro prošao, tada bi i njegov koalicijski potencijal porastao. U toj stranci smatraju da ni stari Sanaderov model tijesne većine od 77-78 ruku, ali pouzdanih, nije za baciti i da mogu na taj način tavoriti do prvog proračuna, onog za 2108. godinu, a onda i druga dva. Sigurno je da za njih HSS još nije zatvorena priča i ponuda od četiri ministarstva i sedam državnih tajnika koju je Plenković javno poslao Kreši Beljaku i dalje stoji. Pa čak se nudi i MUP, a to je onda maksimum pružene ruke. S druge strane, ni ideja o manjinskoj vladi još nije odbačena. Ma koliko puta HNS rekao »ne«, HDZ neće odustati od pokušaja da ih dobije za podršku u Saboru. Ivan Vrdoljak ponavlja da ne znači ne, i da političkog »silovanja« ne smije biti. Ali HDZ neće odustati. Iz jednostavnog razloga što su i Andreju Plenkoviću prijevremeni izbori ipak rizik, što je najgore, i dokaz da je smjenom četiri Mostova ministra ipak blefirao i zaigrao ruski rulet. A to nije poželjna referenca za ozbiljnog političara i izbornog pobjednika.

Uz to, nakon epskog poraza HDZ-a u Zagrebu, Plenković teško može još riskirati s desnim krilom svoje stranke. Što ako raspiše prijevremene izbore, odrekne se vlasti, a onda dobije ojačanu Brunu Esih i Zlatka Hasanbegovića koji će mu uzeti možda i 15 posto glasova na desnici?

Vjerojatnije od izbora 16. srpnja jest pokušaj HDZ-a da u Saboru u prvom tjednu lipnja dobije povjerenje za nova četiri ministra. Za njih je tijesnih 77 glasova bolje od izbora koje će moguće izgubiti, i to je posve logičan rezon. 

Kako god bilo, nasuprot sebe ipak još uvijek imaju i Most, i Živi zid, a i SDP u kojem Davor Bernardić ipak pokušava nabildati mišiće i pokazati da je živ i zdrav. 

Naime, primjer Rijeke pokazuje da je politika zapravo pitanje ideologije i svjetonazora. Mada nije ponuđen ni jedan originalno novi projekt, SDP-ov kandidat je ipak u drugom krugu u velikoj prednosti u Rijeci, i to samo zato što je u kampanji aktivirao argument ideologije. Isto je i s Bernardićem: birač SDP-a, kad pred sobom ima HDZ, rušilački Most i infantilni Živi zid, opet će zaokruživati SDP, i tih 21 posto lako će postati 30 posto na izborima.

Uz sve te rizike, Andrej Plenković bi bio lud da se odrekne vlasti, a ne pokuša još jednom sve za opstanak svoje vlade.

Pa makar potrajalo samo do jeseni, ili novog proračuna krajem godine. Logično je da čovjek uzme sve što mu život pruža.

Tihana Tomičić, kolumna za Novi list

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: