Plenkoviću bi jako dobro došao Todorićev skalp

Pred tehničkim premijerom, kako su ga nazvali mostovci, otvaraju se stupice na sve strane. Ante Ramljak, Plenkovićev povjerenik za Agrokor, izjavio je u četvrtak da je on, još prije godinu dana, bio svjestan da će se Agrokor naći u teškoj krizi.

Kaže da je, tada kao lokalni partner bankarske grupacije Morgan Stanley već znao »da će stanje biti ozbiljno«. Još prije godinu dana »analize su pokazivale«, rekao je Ramljak, da dugovi Agrokora idu prema eksploziji.

Zapazili su tu izjavu svi politički promatrači, a s tim je jučer snažno poentirao i Božo Petrov. – Kako je Ramljak znao, a Marić nije? – upitao je vrlo logično predsjednik Mosta i time pobrao veliko odobravanje na društvenim mrežama, gdje Plenkovićeva imperativna zaštita ministra Marića ionako nije zaradila ni pola pozitivnog boda. A na društvenim mrežama oglašavaju se birači, one su suvremeni glas javnosti.

Loše je dočekana i Plenkovićeva objava sa sjednice u Banskim dvorima da je Vlada interventno odobrila Cvitanu i DORH-u pet milijuna kuna izvan njihovog budžeta za istrage u Agrokoru. Javnost nije smirilo ni premijerovo racionalno objašnjenje da je riječ o jako opsežnom poslu, za koji istrazi trebaju vanjski financijski stručnjaci i vještaci. Naprotiv, razbuktale su se hipoteze o tome kako Plenković šuruje s glavnim državnim odvjetnikom Cvitanom kako bi na bilo koji način ishodio hapšenje Todorića. Mnogi su uvjereni da tako, prije izbora, želi skrenuti gnjev običnih ljudi s Vlade, koja je njihova leđa podmetnula pod tajkunove dugove, samo prema vlasniku Agrokora, ne bi li svojoj stranci donekle smanjio gubitke na biralištima. Stvara privid da je na istoj strani kao i građani i poručuje: S pravom ste ljuti, evo ljuti smo i mi. Svi se, uostalom, sjećaju da je predsjednik Vlade nedavno dovukao na press konferenciju smrznutog Dinka Cvitana. Neke se stvari naprosto ne rade, jer se poslije znaju jako osvetiti, a upravo se to sada događa Plenkoviću.

A pred snimkama Todorića s lisicama na rukama, vjerojatno bi dio birača zaboravio da je kaznenu prijavu protiv vlasnika Agrokora i njegove uprave zapravo podnio Plenkovićev novi smrtni neprijatelj, Božo Petrov, koji sada, uglas s cijelim Mostom, tvrdi da su ih izbacili iz Vlade jer HDZ štiti Todorića. Bilo je to 30. ožujka, a kolege ministri iz HDZ-a zbog toga su ga prozivali i proglašavali populističkom ludom. Sada će Plenković pomoći da se sve istraži, pa možda njemu pripadne sva slava.

Plenković se naljutio na novinarsko pitanje koje je ciljalo na njegovu instrumentalizaciju DORH-a. – Vlast se ne miješa u rad ustanova, ne radi hajku niti traži nečiji skalp – odbrusio je premijer.

Ali privid je već stvoren i to će biti teško prebrisati mokrom spužvom. Izgledi operacije Agrokor čine se još manje blistavima nakon što je povjerenik Ramljak iznio preliminarne podatke o Todorićevim dugovima od 40,4 milijarde eura, čemu treba dodati i dugove Mercatora, a sigurno će izroniti još ponešto te još niz dobro uvijenih, ali prijetećih upozorenja o razvoju situacije. Utoliko svi vjeruju da se pred bujicu uzalud bacaju vreće s pijeskom koje će možda nekako držati do prijevremenih izbora, a onda će stihija sve srušiti. Zato se stvarno teško oteti dojmu da bi Plenkoviću jako dobro došao barem Todorićev skalp.

Sanja Modrić
Kolumna za Novi list

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: