Povratak BIAtislava Gašića

U saradnji sa televizijama Hepi i Pink, Gašić bi mogao da pokrene više rijalitija i drugih emisija poput „Agente, oženi me“, „Gledaj majku, biraj agenta“, „BIA Parovi“...

Taman kad smo počeli da se pitamo, kao i za svakog kvalitetnog a zaboravljenog asa, gde je pobogu Bratislav Gašić, šta radi, čime se bavi, stigla je informacija da će Bata biti novi prvi čovek Bezbednosno-informativne agencije.

Dobro, šalimo se, nismo se zaista to pitali. Ali za ovo drugo se, kao što do sada verovatno i sami znate, ne šalimo. I ta informacija o njegovom novom postavljenju svakako je iznenadila mnoge, pa i nas. Jer, svi znamo da Bata voli novinarke koje lako kleknu, ali nismo znali da ima džejmsbondovske sklonosti i da voli tajne službe koje lako kleknu.

Za sada još nisu poznati svi detalji ovog postavljenja, ali ono što je izvesno jeste da će BIA sa Gašićevim imenovanjem pretrpeti korenite promene. A šta bi to sve Bratislav Gašić mogao da promeni i unapredi u radu Bezbednosno-informativne agencije?

Za početak, upotreba helikoptera u svakodnevnim aktivnostima mogla bi da bude mnogo češća, naročito za dolazak na posao i odlazak sa njega. Svako poletanje i sletanje će, naravno, ispratiti medijske ekipe, a naći će se tu i kolega ministar Zlatibor Lončar, za kojeg je još odranije poznato da jako voli helikoptere kao takve.

Sledeća reforma koju bi BIA mogla da sprovede jeste uvođenje tehnologije teleprontovanja. U pitanju je tehnologija koju je osmislio lično Bratislav Gašić i koja je još u fazi testiranja, ali koja bi, ukoliko zaživi, Srbiji mogla da obezbedi ogromnu prednost ne samo u odnosu na druge tajne službe u regionu, već i službe u Evropi i svetu. Agenti srpske obaveštajne službe postali bi prvi i jedini koji mogu da se teleprontuju sa jednog mesta na drugo u deliću sekunde, a kao poligoni za teleprontovanje mogle bi, za početak, da posluže halo-govornice koje ionako više ne služe ničemu, a koje su i dalje raspoređene na strateškim tačkama širom zemlje. U nekoj kasnijoj fazi arsenal sredstava BIA-e mogao bi da bude obogaćen i vazduplohovima, ukoliko tvorac tog koncepta Zoran Babić bude dao dozvolu za upotrebu.

U saradnji sa televizijama Hepi i Pink, Gašić bi mogao da pokrene više rijalitija i drugih emisija koje bi trebalo da ovu agenciju približe običnim građanima. Tako bismo mogli da vidimo službenike agencije kao obične, svakodnevne ljude, sa svim njihovim vrlinama, manama, strahovima, nesigurnostima i nedoumicama, u emisijama poput „Agente, oženi me“, „Gledaj majku, biraj agenta“, „BIA Parovi“ ili „Dobro jutro sa Jovanom, Srđanom i BIA-om“.

Ništa manje bitna promena ne bi bilo ni oslikavanje prostorija Bezbednosno-informativne agencije freskama sa Gašićevim likom. Ovaj poduhvat bi imao estetsku svrhu i učinio radni prostor tajnih agenata mnogo toplijim i inspirativnijim, ali bi istovremeno od službenika koji iz bilo kog razloga ne mogu da poveruju da im je Gašić zaista postao šef vrlo brzo postali vernici i 23. maj zabeležili kao crveno slovo u svojim kalendarima, uz napomenu da se tog dana slavi Sv. Bata Čarapanski.

Na kraju, agencija bi mogla, prvi put u svojoj istoriji, da uvede zvaničan moto koji bi glasio: „Volimo kad lako kleknu oni koje prisluškujemo“. Ili možda još jednostavnije i efektnije, da iskoriste prosto jezgroviti citat jedne novinarke sa Gašićeve Televizije Plus, koji sažima praktično sve: „Hehe...Šuš!“ Kraj citata.

Zoran Kesić i ekipa Njuz.neta, kolumna za nedeljnik NIN

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: