Radnik ne postoji, samo snaga koju plaćamo što manje

Radnik ne postoji, on je obična radna snaga koju ćemo plaćati što manje, smatra novinar Slobodan Stupar.

Stupar kaže da je ovakav zakon o radu je zakon rudimentarnih kapitalističkih početnih organizacija.

"I Milošević je obećao švedski standard, Vučić je pre pet godina obećao da će biti bolje. Političarima ne treba verovati to je moj zaključak. Sindikati su razbijeni kada su počeli ratovi, sve je bilo podređeno velikim nacionalnim ciljevima, sve je bilo važnije od prava, radilo se za jednu marku, posle toga su došla srećnija vremena gde smo popravljali elektromrežu da ne bismo imali restrikcije. Mi živimo u bedi - ekonomskoj, socijalnoj i mentalnoj. Cinično je govoriti o 1. maju i pravima radnika", kaže on.

Kaže da je u socijalizmu "bilo super, ali nije bilo realno" i da ga je pojeo kapitalizam.

"Socijalizam je umro i gotovo. Malo romantizma nije na odmet, možda jednog dana napravimo srećnije durštvo sa socijalističkim obeležjima".

Kako kaže, da nismo stabilno društvo pokazuje i to što je cela jedna strana dnevnih novina posvećena ministru Aleksandru Vulinu.

"Ja ne znam ko je on, većina ljudi koji poznaju politiku se pitaju ko je Vulin. Čovek ne postoji, sem u kancelariji Mire Marković i sada u Vučićevoj kancelariji, to je čovek za obavljanje nekih poslova, gazda određuje koje poslove može da radi i on nije tu da misli već da realizuje. Čovek je u najgorim vremenima Srbije bio važan faktor, to su vremena JUL-a i ova sadašnja".

Komentarišući izjavu lidera socijalista Ivice Dačića, koji je rekao da SPS nije "naprednjački JUL", Stupar je rekao da SPS ne postoji, već samo postoji prilepak SNS.

"Dačić je ucenjen, ima nekoliko ozbiljnih afera koje stoje u fioci Vučića, kada bi se aktivirale te istražne radnje SPS bi nestao. SNS nije stranka već interesna grupa, kada se ne budu mogli realizovati interesi onih koji su članovi, oni neće postojati. Oni su bitni samo dok su na vlasti. Kada bi bili opozicija to bi nestalo kao balon od sapunice. Ono što je u opoziciji se može nazvati rudimentom stranaka jer tu nema kajmaka da se uzme i ima nekih uverenja".

Na pitanje da li je moguće da sledeći premijer bude nestranačka ličnost Stupar odgovara da je Srbija zemlja bajki i da, kako kaže, imamo situaciju da vlada jedan jer ne volimo da mislimo i ne volimo parlamentarizam.

"Na niskom smo stepenu razvoja kao društvo, moramo u školu i da naučimo da mislimo, jer škola nije samo za naručene i kupljene diplome. Dok ne stignemo do tog nivoa obrazovanja imaćemo samo lidere i nesrećnu zemlju. Smo Vučić zna ko bi mogao da bude premijer, potpuno je nebitno, jer vlast će ići za Vučićem, a premijer će biti kao Mirko Cvetković. Mi imamo formu i imamo parlament i institucije a u suštini nemamo ništa, izvršna vlast naređuje pralamentu, nemamo sudstvo".

Govoreći o krizi u Makedoniji, Stupar je rekao da Nikola Gruevski ne vlast jer zna šta ga čeka.

"Logično posle ide u zatvor, on bez velike motke otići neće, realno je da ode i ne znam zašto Vučić stoji iza njega, možda zbog ruskog faktora, on je tamo 12 god, Amerikanci su priznali predsednika parlamenta istog časa kada je izabran, slično kao što su Nikoliću čestitali tri sata pre nego što su završeni izbori".

Izvor: N1

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: