Raspućin iz kabineta

NEMA TE PRILIKE U ZEMLJI ILI INOSTRANSTVU KOJU MINISTAR ALEKSANDAR VULIN NEĆE ISKORISTITI DA OSRAMOTI GRAĐANE SRBIJE

Postoje političari čiji je svaki javni istup skandal sam po sebi. Mjesto, vrijeme i prilika nisu bitni da uprskaju sve što se uprskati može, iziritiraju svaku ćeliju zdravog razuma i izazovu onu vrstu odbojnosti kao kad se na čovjeka navrze notorni pijanac i, zaplićući jezikom, sipa otrov na cijeli svijet. Tipičan primjer je Aleksandar Vulin.

Posljednji ispad ovog ministra i sopstvenika fantomske partije, desio se na komemoraciji sedamdeset i druge godišnjice oslobađanja logora Mathauzen u Austriji. Tu je, nakon polaganja vijenca, demonstrativno napustio skup zbog prisustava kosovske delegacije. Poslije je rekao, mrk poput sudije prekog suda da „država Srbija ne može da dozvoli da se preko njenog suveriniteta i preko njenog ponosa na ovako brutalan način gazi". Briselski sporazumi, granični prelazi prema Kosovu i susreti najviših zvaničnika iz Beograda i Prištine, valjda su nešto sasvim drugo. A da sve još bude gore, Vulinovo najnoviji skandal desio se na mjestu patanje i stradanja ogromnog broja ljudi različitih nacionalnosti, na komemoraciji čija je svrha da stalno ukazuje na univerzalne humanističkih vrednosti i upozorava gdje vodi zasljepljenost nacionalizom, šovinizom i totalitarizmom.

Za sve ovo ministra nije briga. Poput Raspućina na dvoru cara Nikolaja II, tako i on u kabinetu Aleksandra Vučića igra ulogu dežurnog teoretičara zavjera, piromana paranoje i skandal-majstora. U svemu tome snalazi se kao riba u vodi; zanat je ionako ispekao u JUL-u i sa Mirom Marković. Naravno, ničeg od toga ne bi bilo a da to ne odgovara Vučiću – ono što on ne može ili ne smije da kaže, izgovara Vulin sljedeći dnevno-političkom ritam paralelne stvarnosti režimskog političkog marketinga.

Kako stvari stoje, obojici odlično ide i tako će ostati u dogledno vrijeme. Građani zato nemaju razlogu za brigu: nema te prilike u zemlji ili inostranstvu koju ministar Aleksandar Vulin neće iskoristiti da ih kao njihov predstavnik osramoti. Njemu ništa nije gadno.

Filip Švarm
Tekst za portal nedeljnika Vreme

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: