Rehabilitovan četnički komandant Nikola Kalabić, Dačić: Rehabilitacija Kalabića je sramotna

Viši sud u Valjevu, sudija dr Dragan Obradović, doneo je rešenje kojim je usvojen zahtev za rehabilitaciju Nikole Kalabića, nekadašnjeg komandanta Gorske garde Jugoslovenske vojske u otadžbini, potvrđeno je agenciji Beta u Višem javnom tužilaštvu.

Rešenjem o rehabilitaciji sud je utvrdio da se od trenutka donošenja ništavim smatra sedam odluka Državne komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača tokom Drugog svetskog rata, donetih od marta do septembra 1945.

Sud je oglasio ništavim i četiri odluke Zemaljske komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača tokom Drugog svetskog rata donete od aprila do oktobra 1945. koje se odnose na Nikolu Kalabića.

Ništavim se smatra i rešenje Sreskog suda u Mionici od 11. septembra 1946. kojim je Kalabiću konfiskovana nepokretna imovina.

Ništave su i sve pravne posledice ovih odluka, konstatovano je u rešenju Višeg suda u Valjevu i navedeno da se rehabilitovano lice, Nikola Kalabić, smatra neosuđivanim.

Rešenje o rehabilitaciji nosi datum 27. april 2017. i urađeno je na 36 kucanih strana.

Zahtev za rehabilitaciju je pre pet godina podnela Kalabićeva unuka Vesna Dragojević iz Valjeva, koja je tokom ovog postupka vratila porodično prezime i sada se preziva Kalabić.

Rešenje o rehabilitaciji Kalabića je prvostepeno, protiv njega se može izjaviti žalba Apelacionom sudu u Beogradu u roku od 30 dana.

Viši tužilac u Valjevu rekao je agenciji Beta da će se svakako žaliti Apelacionom sudu u Beogradu.

Kalabić je tokom rata bio jedan od najistaknutijih četničkih komandanata, kome se stavlja odgovornost više masakara koji su počinili pripadnici Korpusa gorske garde u kosmajskom, smederevskom i aranđelovačkom kraju tokom druge polovine 1943. i prve polovine 1944., kao što je masakr u Drugovcu.

Prema prihvaćenoj verziji, Kalabića su posle rata zarobili pripadnici Ozne i prihvatio je da sarađuje u operaciji hapšenja Dragoljuba Mihailovića.

Postupak pred Višim sudom trajao je pet godina, a prethodio mu je postupak pred Osnovnim sudom u Valjevu, kojim je utvrđeno, uz pomoć relevantnih svedoka iz poratnog vremena, da je Kalabić ubijen u jednoj pećini u klisuri reke Gradac kod Valjeva i da prema tome nije mogao ni da izda Mihailovića.

Dačić: Rehabilitacija Kalabića je sramotna

Rehabilitacija Nikole Kalabića predstavlja sramotnu odluku, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, komentarišući odluku o rehabilitaciji bivšeg komandanta četničke Gorske garde u Drugom svetskom ratu.

Dačić, koji je i lider Socijalističke partije Srbije, ocenio je za beogradski Danas i da ta odluka "šteti ugledu Srbije". 

Viši sud u Valjevu rehabilitovao je juče nekadašnjeg četničkog komandtanta, dok je Viši tužilac rekao agenciji Beta da će se svakako žaliti Apelacionom sudu u Beogradu.

Vulin: Sramna i uvredljiva odluka

Rehabilitacija Kalabića je sramna i uvredljiva, rekao je u Subotici ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin.

Njegovo ministarstvo je saopštilo da je Vulin rekao da je taj "sraman pokušaj neshvatljiv jer će tako država Srbija i srpski narod, 70 godina nakon Drugog svetskog rata, preći na stranu poraženih".

"Mi smo deo antifašističke koalicije, mi smo deo pobednika, narod pobednika, a ovakve presude će nas gurnuti tamo gde nikada nismo bili - na stranu poraženih", rekao je on.

Vulin je dodao da je neshvatljivo da se u Srbiji tako odnosi prema žrtvama ratnih zločinaca i da se donose presude za koje se misli da će promeniti istoriju.

On je istakao da se nada da će Apelacioni sud odbiti valjevsku sudsku odluku i doneti presudu koja će poštovati istoriju. 

LDP: Rehabilitacija zločinačke politike

Liberalno demokratska partija osudila je sudsku odluku o rehabilitacijKalabića, uz ocenu da to samo podstiče ekstremizam u regionu.

Ta stranka je ocenila i da se rehabilitaciji Kalabića danas najviše raduju "oni koji planiraju da svoje zločince sutra promovišu u heroje, a građane ostave u večitim rovovima i podelama". 

"Rešenje kojim je usvojen zahtev za rehabilitaciju Kalabića od strane Višeg suda u Valjevu samo je još jedna u nizu sramnih odluka domaćih sudova", ističe LDP.

Ta stranka smatra i da se time na "najgori mogući način rehabilituje ne samo nekadašnji komandant Gorske garde Jugoslovenske vojske u otadžbini već i zločinačka politika koja nam je nanela toliko zla i bola u prošlosti".


LDP je naveo i da su "porodice žrtava jednog od najozloglašenijih zločinaca dobile i konačni udarac posle kojeg bol i patnja koje su preživele nikada više ni u kom obliku neće moći biti nadoknađene". 

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: